Select Page

Документациона изложба Белоруске телеграфске  агенције и Дани белоруског филма  у част обележавања 20 година дипломатских односа Белорусије и Србије почели у новом здању Југословенске кинотеке.
Белорусија и Србија, тадашња  Савезна Република Југославија, пре 20 година успоставиле су дипломатске односе. Званице су на фото-изложби виделе како су протекле две деценије пријатељских односа. Изложба се састоји из два дела: у првом делу су фотографије од момента потписивања првих билатералних споразума до данашњих дана, а у другом делу фотографије које говоре о данашњем животу у Белорусији.
Током лета Господњег 2013. црквене свечаности у част 1025-годишњице крштења Русије из Москве и Кијева пренете су у Минск, престоницу Белорусије. Патријарх московски и све Русије Кирил, са поглаварима и предводницима делегација помесних Православних Цркава, служио је 29. јула 2013. године божанску Литургију на Минском замчишчу, где је у 11. веку био основан први храм града Минска. Међу служашчим био је Његова Светост Патријарх српски Иринеј.
У 2014. години Свети Архијерејски Синод Српске Православне Цркве доделио је Његовом Превасходству г. Александру Григоријевичу Лукашенку, Председнику Републике Белорусије, високо одликовање Српске Православне Цркве – Орден Светога Саве првог степена. Орден је уручен, поводом званиче посете високог госта Републици Србији, у свечаном патријаршијском салону у Београду 12. јуна 2014. године.
На свечаном отварању поводом двадесетогодишњег пријатељства Србије и Белорусије о новој ери односа и даљем развоју културних веза казивао је г. Иван Тасовац, министар културе Републике Србије.
Пред многобројним званицама из политичког и културног живота Србије амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев потврдио је пријатељске односе двеју земаља: „Јубилеј обележавамо лепим достигнућима. Дошли смо у нову етапу наших односа. Политички дијалог је у успону, наши односи у целини се развијају у правцу повећања политичког и привредног сегмента. Овде је и безвизни режим, и режим слободне трговине,“ казао је амбасадор Белорусије у Србији Владимир Чушев.
У Србији је основано неколико друштава Српско-белоруског пријатељства. Друштво из Београда ради на неговању свих видова сарадње наших земаља.
За последњих 15 година извоз Србије у Белорусију повећан је 20 пута, а само током 2013. порастао је за 17 одсто у односу на претходну, са бројним градовима успостављене су братске везе. Белорусија сматра да трговина може бити и далеко већа, истакао је г. Владимир Чушев, амбасадор Белорусије.
Господин Владимир Чушев је носилац Орден Светог цара Константина који му је доделила Српска Православна Црква у Нишу 2013. поводом 1700 година од Миланског едикта.
Угледне госте из политичког, културног и јавног живота Србије поздравио је г. Игор Луцкиј, први заменик генералног директора агенције Белта из Минска  (Белоруска телеграфска агенција). Господин Луцкиј је казао да када је Србија у питању, нема никаквих дилема да је то земља која је отворена, блиска и пријатељска.
Свечаност и наступајуће дане културе и стваралаштва Белорусије отворио је филм Трагови апостола, који између историјског, културног, говори и о духовном развоју Белорусије.
У наредна три дана у новом здању Кинотеке биће приказана најрепрезентативнија дела савремене белоруске кинематографије. Програм ће отварати анимирани филмови, специфични по словенском сензибилитету, а следиће их играни филмови најпознатијих белоруских редитеља Александра Колбишева, Јелене Туров и Александра Бутора.
Свечаности су присуствовали Епископ топлички Арсеније, г. Братислав Петковић, помоћник директора Канцеларије за сарадњу са Црквама и верским зајендицама; представници Руске Федерације са г. Александром Чепурином, амбасадором, као представници амбасада: Ирана, Ирака, Азербејџана и других чланица дипломатског кора, г. Живорад Јовановић председник Београдског форума за свет равноправних.

Зорица Зец

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This