Select Page

Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је 13. новембра 2014. године учествовао у свечаностима Старокатоличке Цркве поводом јубилеја чувеног храма Светих апостола Петра и Павла у главном граду Швајцарске.
На прослави јубилеја узели су учешће високи представници цркава и државних власти, на челу са представницима Скупштине кантона Берна г. Кристофом Нојхаусом и г. Рудијем Лустенбергером.
Преосвећени владика Андреј, у пратњи архимандрита Козме из Цириха, пароха Бернског Станка Марковића и Базелског о. Милутина Николића, одазвао се на позив Старокатоличке Цркве која је многобројним српским теолозима материјално и духовно омогућила да студирају у престоници Швајцарске, као на пример Светом Николају Жичком (1906-1908) или Епископу шумадијском др Сави (1957-1958). Међу српским епископима који су у Берну студирали, били су Епископ нишки Јован Илић, тимочки Милутин Стојадиновић, британско-скандинавски Доситеј Мотика, митрополит црногорско-приморски Амфилохије, и многобројни професори Богословског факултета СПЦ у Београду: Радивоје Јосић, Јордан Илић, Димитрије Димитријевић, Ђоко Слијепчевић, Емилијан Чарнић, Прибислав Симић, Радомир Ракић, Драган Милин, Илија Томић, и такође, прота Драшко Тодоровић парох циришки. У храму Светих Апостола Петра и Павла у Берну од 2008. године постоји спомен плоча Светом владики Николају Велимировићу који је у Берну на Старокатоличком факултету одбранио две докторске дисертације.
У току свечаности најпре у храму и затим у црквеној сали, епископ Андреј је одржао поздравна слова у коме се у име Српске Цркве захвалио представницима Старокатоличке Цркве на вишедеценијској сарадњи и усрдној помоћи напаћеној Светој Српској Цркви. Иначе, а Старокатоличком факултету од 1903. до 2014. године студирало је преко 46 студената Српске Православне Цркве.
Истога дана, у поподневим часовима, у престоници Швајцарске, епископ Андреј је посетио Њену Екселенцију амбасадорку Републике Србије у Швајцарској др Снежану Јанковић. Састанку је присуствовао и Архијерејски намесник за Швајцарску прота Станко Марковић. На пријему, у духу дубоког поштовања, размењена су мишљења о заједничкој сарадњи, о културном и духовном наслеђу Срба у Швајцарској и о општим питањима која се тичу живота и рада нашега народа у дијаспори.
У наставку владика Андреј је посетио и Његову Екселенцију амбасадора Републике Босне и Херцеговине у Швајцарској др Бора Бронза. У дужем разговору, Његова Екселенција г. Бронзо је од срца честитао владици Андреју на устоличење у трон епископа аустријско-швајцарског и упознао га са животом и радом држављана Републике Босне и Херцеговине у Швајцарској.

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This