Select Page

Предавање о православној уметности – стваралаштву инока Григорија Круга, ђакона Душана Новаковића, иконописца из Ваљева и свештенослужитеља при манастиру Јовања, одржано 13. новембра 2014. године у парохијском дому Храма Вазнесења Христовог у Београду изванредно примљено код поштовалаца и познавалаца црквене уметности

Инок Григорије Круг, засигурно један од највећих иконописаца новијег доба, био је сабрат Светодуховског руског скита надомак Париза, где је провео највећи део живота. Био је молитвено предан иконописању и осталим манастирским послушањима. Многи су у њему видели новог Андреја Рубљова, а савременици су га сматрали, помало претенциозно, последњим правим иконописцем.

– Дело Григорија Круга још није до краја испитано. Нажалост, нека остварења су у потпуности или делом изгубљена те се само фрагментарно упознајемо са његовим сликаним делима и писаним теолошким запажањима, која су од велике користи. А тек ће бити, ако Бог да, у спознаји опште вредности теологије саме иконе, чије је поштовање, по речима уметника, „светлост ужеженог кандила, које није људском руком упаљено, због чега његова светлост никад не нестаје“. Инок Григорије Круг сјајно је баратао колоритом, моделацијом ликова, контрастима топлог и хладног тоналитета, чија прозрачност одуховљује ликове и сцене. У томе је ненадмашан – рекао је ђакон Душан Новаковић.

Када је реч о канонској поставци и чврстом држању установљених правила приказивања ликова и сцена (композиција), инок Григорије био је веома обазрив, наглашава о. Душан Новаковић. Наиме, свака икона у суштини зависи од Образа Нерукотвореног, као река од извора. Образ Нерукотворени је основна, кључна икона у низу и управо је Црква изабрала тај крајеугаони камен за торжествено знамење своје. Та икона, о којој је о. Душан раније говорио, јесте круна исповедања Оваплоћеног Христа па, следствено томе, све друге иконе сведоче управо то.

– Чак и онда када све оно ђаволско што је против иконе жели да угаси њену светлост, да је прекрије покровом таме, она се не гаси и не може се угасити – истакао је ђакон Душан Новаковић.

Инок Григорије Круг рођен је у Петрограду 1909., а упокојио се у Светодуховском скиту 1969. године. Иако слабог телесног здравља (парализован од 1968.), радио у својој скромној келији (радионици), активно учествовао у Светим Литургијама и причешћивао се. Његова преданост раду изнедрила је велики број радова широм Европе, од Париза до Нормандије, Холандије, Енглеске и Италије, односно до родне му Русије, у којој се налази чувена Казањска икона Мајке Божје.

– Велики је и јединствен инок Григорије Круг, духовно чедо једног од најхаризматичнијих и најсветијих личности Православне Цркве на западу старца Сергија Шевича. Велики и оригиналан стваралац о коме ће се убудуће, ако Бог да, знати много више – закључак је излагања.

Као и приликом ранијих гостовања, ђакон Душан Новаковић одговарао је на бројна питања старешине Световазнесењског храма јереја Арсенија Арсенијевића и бројних посетилаца сабрања.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This