Select Page

Светојустиновска академија у навечерје празника Светог Краља Милутина била је најлепше бденије, које би свечар могао пожелети у сусрет слављењу свога патрона, поручио је Епископ ваљевски Г. Милутин, благодарећи мноштву верног народа сабраном у Центру за културу, у част новоканонизованог српског светитеља Аве Јустина Ћелијског.

Монашки скромно, у изобиљу молитвословља, ваљевски Архијереј провео је дан у календару наше Свете Цркве посвећен Краљу Милутину, златном изданку светородне немањићке лозе, чије име с чашћу и радошћу носи пуних 45 година. У кругу братства манастира Јовања, у јутарњим сатима, Владика Милутин пререзао је славски колач и у чин игумана рукопроизвео досадашњег јеромонаха Стефана (Веселиновића), поетски и приређивачки даровитог јовањског сабрата, аутора књиге „Словес у појму“.

Како Светог Краља Милутина прославља и ваљевски Завод за јавно здравље, Владика Милутин поделио је свечарску радост са запосленима у овој установи. По славском обреду, протојереј-ставрофор Драган Алексић и директорка Завода др Марија Гавриловић пожелели су духовном оцу овдашњих епархиота да здрав буде на многаја љета, као и да подигне светиња колико и владар – светитељ, чије име носи, највећи ктитор свога времена (41 богомоља, колико и година владавине).

Какав увод, таква и завршница прославе – најлепша могућа. У вечерњим сатима, Епископ ваљевски Г. Милутин посетио је изложбу дечјих радова приспелих на Конкурс часописа „Бесребреник“ у Центру за културу. По проглашењу најуспешнијих учесника конкурса, чланови Дечјег црквеног хора „Хаџи Рувим“, са диригенткињом Вањом Драгојловић, песмицом „Данас нам је диван дан…“ честитали су свом Владики имендан, чиме је на најлепши начин заокружена прослава великог свеца из рода нашег и заштитника Епископа ваљевског Г. Милутина.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This