Select Page

Предивна духовна песма „Света Ксенија“ музичке групе „Лира поетика“ и Дечјег црквеног хора „Хаџи Рувим“ увела је у Арт холу Центра за културу, 12. новембра 2014. године, велики број најмлађих Хришћана, њихових родитеља и вероучитеља у овогодишње тродневно светковање Светих Лекара и Бесребреника Козме и Дамјана, заштитника лекарске професије и славе храма у кругу Ваљевске болнице.

Ликовни и литерарни конкурс, чију организацију потписује уредништво листа „Бесребреник“ при болничком храму, и ове године бележе изванредан одзив предшколаца и ученика свих разреда основних школа на територији Ваљева, али и Лајковца, Ниша, Вршца и других градова Србије. Такође, међу учесницима конкурса били су и малишани са посебним потребама из ваљевског продуженог боравка „Наши снови“. Приспело је преко 800 радова, којима су обрађене библијске теме, хришћански однос према здрављу као Божјем дару, жртва за ближњег свог коју су поднели лекари у Првом светском рату, нарочито у нашем крају, када је цео град био претворен у болницу. Сваки рад на свој начин је леп јер дечја машта само тако стварати уме. Ипак, стручни жири морао је одабрати најбоље. Тако, Главна награда за литерарни рад припала је Дуњи Љубичић, ученици трећег разреда Основне школе „Андра Савчић“. Најбољи цртеж у категорији предшколског узраста нацртала је Наталија Петровић из вртића „Бубамара“, док су у конкуренцији од 1. до 4. разреда, односно 5. до 8. разреда првонаграђене Дуња Јеринић, ученица четвртог разреда Прве основне школе и Милица Перић, ученица седмог разреда ОШ „Миле Дубљевић“ из Лајковца. Такође, додељене су и бројне похвале и специјалне награде за труд, марљивост, маштовитост, оригиналност… У програму свечаности, учествовали су ученици Музичке школе „Живорад Грбић“ Марија Обрадовић, Теодора и Анастасија Рафаиловић, као и драмски уметник Никола Вујовић. Програм је завршен песмом „Данас нам је диван дан…“, којом су чланови Дечјег црквеног хора „Хаџи Рувим“ честитали имендан Владики Милутину, са чијим благословом ова лепа манифестација траје на радост свих учесника и пратилаца.

Сећање на хероје Ваљевске болнице

Након празничног бденија у Храму Светих Лекара Козме и Дамјана, у Едукативном центру Опште болнице приређена је традиционална свечана академија у навечерје празника лекарских патрона.

Саборовање је почело химном „Боже правде“, у извођењу Мешовитог црквеног хора „Хаџи Рувим“ са диригенткињом Милицом Степановић-Бабамилкић. У име домаћина славе – Одељења ортопедије и трауматологије, госте је поздравио начелник др Милош Стефановић. У последњих двадесетак година, рад ове службе бележи значајне напретке. Освајају се нове оперативне технике са циљем да се суграђанима пружи лечење налик оном које имају болнице у развијеним земљама.

2014-11-14-001vСтихове из химне Светог Романа Мелoда читао је популарни глумац, родом Ваљевац, Небојша Миловановић. Наступили су и камерни оркестар „Феникс“ ученика ваљевске музичке школе, победница литерарног конкурса часописа „Бесребреник“ Дуња Љубичић, ученица ОШ „Андра Савчић“, ђаци Медицинске школе „Др Миша Пантић“… О Светим Лекарима Козми и Дамјану говорио је др Бојан Мандић, а прим. др Илија Трипковић одржао је предавање са темом „Збрињавање у Ваљевској болници током Првог светског рата“. Тај период (1915/16.год.) обележила су масовна страдања војске, грађана, лекара и медицинског особља услед епидемије пегавог тифуса. Цео град Ваљево служио је за смештај оболелих. Поред званичне болнице, у сврхе лечења служиле су касарна, гимназија, угоститељски објекти… Лекари Селимир Ђорђевић, Павле Војтех, Јордан Стајић, Ариус Ван Тиенховен и многи други, свесрдно подржани болничарима добровољцима, међу којима је била и чувена сликарка Надежда Петровић, чинили су најузвишеније хришћанске подвиге, жртвујући своје животе за ближње. Данас, читав век касније, академија у навечерје лекарске славе, прилика је да их се са дивљењем сећамо и славимо.

Болнички духовник протојереј-ставрофор Радомир Алексић представио је нови број часописа „Бесребреник“ и уручио захвалнице свим сарадницима, чији сјајни текстови ово штиво чине изузетно корисним и стручњацима и лаицима.

Да молитве струковних патрона чувају лекаре

Нема погоднијег места за објављивање истине по Речи Божјој „Спознаћете истину и она ће вас ослободити“ од установе у којој се води непрестана борба за спасење живота људи. Истина зна да буде сурова, али јој треба погледати у лице, беседио је архимандрит др Никодим (Богосављевић) на Светој Литургији на празник Светих Бесребреника и Чудотвораца Козме и Дамјана у болничком храму.

– Сваки човек „болестан је од смрти“. Наше сабрање било би под сенком туге, жалости и бола, да сам Бог није својим очовечењем, распећем, погребењем и васкрсењем објавио Себе као истинитог лекара. Због вере у Сина Божјег, Свети Козма и Дамјан су у име Његово лечили за бадава благодаћу Духа Светога, сведочећи да болест и смрт нису страшни и непобедиви… Прота Радомир Алексић постављен је овде да, у име Божје, лечи, теши, исповеда и причешћује све који то очекују. Због вере у Христа и ви сте узели ове светитеље за своје заштитнике, да би делили оно што сте по милости Божјој добили, да ова болница буде све више место оздрављења, а не умирања – поручио је архимандрит Никодим, честитајући славу лекарима.

Овогодишњи домаћин славе било је Одељење ортопедије и трауматологије, а колач за наредну годину преузела је Служба урологије. По литургијском сабрању, уследила је коктел-трпеза љубави у Едукативном центру.

Ј. Ј

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This