Izaberite stranicu

Помен генију руске писмености Фјодору Достојевском служен је 11. новембра на 193. годину његовог рођења, у Владимирском саборном храму Санкт Петербурга. Помен је служио научни сарадник музеја-стана писца протојереј Генадије Беловолов у саслужењу клирика храма јереја Александра Прокофјева, саопштава „Вода жива“.
У спомен-слову отац Генадије је истакао актуелност стваралаштва Достојевског и значај његове личности за савременог човјека. Он је казао да је дан рођења националног генија − празник националних размјера, па био то јубиларан датум или не. Достојевски је савјест нашега и свакога времена. У овој години која је судбоносна за Русију, када се у сусједној држави, а у суштини у руској земљи, лије крв, многи људи боре се за правду. По живој жељи за правдом, како је и сматрао Фјодор Михаилович, и неопходно је судити о степену моралности народа“, казао је свештеник.
Честитајући окупљенима дан рођења Достојевског, он је напоменуо да се сви они налазе у духовној кући писца, гдје је он волио да се моли. „А ми се сада овдје осјећамо као његов јунак − дјечак на божићној јелци код Христа“, додао је отац Генадије.
„Кад је изнајмио стан близу Кузњецке улице, Фјодор Достојевски сваке недјеље је посјећивао богослужења у Владимирском храму. Управо ту наш „васкршњи“ писац дочекао је свој последњи Васкрс, у кући насупрот тога храма, он је написао свој први роман „Бедни људи“, а у кући иза њега, посљедњи „Браћа Карамазови“.
Достојевски је наш пророк, наша савјест, и како је савјест у човјека једна, тако мислим и у нашој земљи таквог другог писца неће бити. Данас када су идеали које је опјевао Достојевски подвргнути подсмјеху и корозији, право је вријеме да се сјетимо тих ријечи. „Како се често руски човјек смије над оним над чиме треба плакати“, напомеуо је протојереј Генадиј Беловолов.
Свештеник је позвао вјернике да се приватно моле за душу великог писца, јер „ми вјерујемо да ће га Господ удостојити царства небеског за велику вјеру и патње, које је претрпио са смирењем“.
На богослужењу су се молили начуници, који су се окупили ових дана у спомен музеју- стану писца на годишњим међународним предавањима посвећеним његовом животу и стваралаштву. Међу њима је био и пишчев праунук Дмитриј Достојевски.
Панихиде Достојевском служе се у Санкт Петербургу од краја 80-их година. Молитва у духовној кући Достојевског– храму чији парохијан је он био, постала је црквено-културна традиција сјеверне престонице.

Са руског: Марија Живковић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This