Izaberite stranicu

Прошле недеље српску заједницу у Мелбурну али и широм Аустралије, а могли би рећи и широм света, уздрмао је скандал у Црквеној општини Свети Архиђакон Стефан у Кизбороу где је црквена сала издата у најам муслиманима. Владика Иринеј се тим поводом огласио саопштењем у коме је наведено да је старешина ове цркве ”протојереј-ставрофор Чедомир Видеканић суспендован са свих литургијских и административних дужности” као и да ће у се у четвртак 06. новембра 2014. обавити поновно освештавање сале. Тим поводом на лицу места је била и екипа Српског Гласа испративши чин освећења који је служио Епископ Иринеј заједно са протојерејем-ставрофором Петром Дамњановићем, протонамесником Немањом Мрђеновићем, секретаром Митрополије, свештеницима Дејаном Милошевићем и Веселином Сворцаном и ђаконом Драганом Рајчевићем.
На крају дана имали смо прилику да поразговарамо са оцем Немањом Мрђеновићем, секретаром Митрополије аустралијско-новозеландске, кога смо замолили да за читаоце Српског Гласа објасни како је дошло до овог скандала.
НМ: Дозволите ми одмах на почетку да изразим своју захвалност и вама у Српском Гласу али и другим двема редакцијама српских новина и појединих радио програма из Аустралије на показаном степену озбиљности и одговорности. Нисте се повели за спиновањем појединих назови новинара из Београда који су зарад сензационализма покушали од лоше ситуације да направе још гору, не мислећи о последицама. Све три редакције су показале професионализам и пре прештампавања таблиодских неистина и искривљених полуистина затражиле коментар из Цркве, који су уважиле и објавиле.
СГ: Да ли је истина да је Црквена сала претворена у џамију и како је до тога могло да дође?
НМ: Наравно да није претворена у џамију, али то не умањује озбиљност онога што се заиста догодило. Наиме, црквена сала у Кизбороу, као и многе друге црквене сале широм Аустралије, изнајмљују се већ деценијама. Ту нема ништа ново и сви знамо да наше цркве претежно живе од тога што изнајмљују сале или стамбене просторе и слично. Овога пута Црквена сала издата је групи избеглица из Авганистана који су најавили да желе у њој да прославе свој народни празник, „Фестивал Правде и Мира“, за шта су они који су издавали салу мислили да је секуларна прослава са хуманитарним сврхама међутим десило се да су они ту одржали и свој религијски обред. То је канонски апсолутно забрањено, због тога је свештеник као надлежни и одговрни домаћин, суспендован и због тога је данас Владика поново освештао салу, како то свештени канони и налажу.
СГ: Ко је одговоран за то што је сала уопште издата муслиманима?
НМ: Најпре морамо да истакнемо да када се сале изнајмљују за секуларне потребе, типа разних приватних прослава и слично, онај који изнајмљује не сме по закону да дискриминише на основу вере, расе, пола и тако даље. Битно је само да се поштује одређени кућни ред јер се ипак ради о црквеном имању и та сала је продужетак литургијског простора парохије. У том смислу ако се у сали дешава нешто проблематично са наше тачке гледишта, например мрс у време поста, неприкладна музика, облачење, понашање и томе слично, сасвим је свеједно да ли тај кућни ред крше православни Срби или неко други.
Што се тиче одговорности у овом случају, ствар није толико црно-бела. Прота Чедомир је људски признао своју грешку, објаснио околности под којима се она десила, тражио опроштај од свих који су повређени, међу којима је и он и његова породица. Не заборавимо да је прота овде домаћин деценијама, да је пре неколико месеци ова општина била највећи дародавац у свету када је требало помоћи настрадале у поплавама. Одржали смо данас врло продуктиван састанак са члановима Црквеног одбора и повереницима који су и поред протиног инсистирања на његовој одговорности објаснили да је одлука о издавању сале одлука Скупштине Црквене општине и то од пре неколико деценија. Да је једини разлог зашто се отац Чеда бавио тиме то што је он живео на имању па је било лакше тако него да неко долази и чека да закључава након што гости оду и слично. Опет, понављам, не покушавамо да умањимо озбиљност догађаја, требало је бити далеко далеко опрезнији и одговорнији, али је потребно и да озбиљно размишљамо о својим даљим поступцима. Да идемо ка решавању а не ка даљем компликовању ствари.
СГ: Да ли то значи да је сала и раније издавана муслиманима и другим верама?
НМ: То је предмет истраге Црквеног суда. Да је сала раније издавана и људима друге вере и нације то није спорно, истрагом ћемо утврдити да ли је било и религијских обреда. Оно што је сигурно то је да се убудуће овакве ствари неће дешавати.
Црква има посебну службу за поновно освећење црквених простора који су оскрнављени од стране иноверних, и то је служба коју смо данас служили. У контексту освештавања простора, ако је било оваквих преступа и раније, овим освештењем је тај простор ипак у потпуности духовно очишћен.
СГ: Да ли ће неко одговарати за ово што се десило?
НМ: Свакако, то се види већ из одлука донесених јуче и данас. Прота Чедомир је суспендован док траје истрага, смењен је са свих позиција у Митрополији. На крају истраге ће се донети и коначне одлуке, како о Црквеном одбору, који је такође показао велику зрелост и људскост. Људи су се извинили за грешку, договорили смо се о изради правилника за издавање сале, о труду да се овакве и сличне ствари не понаваљају. Сви знамо да је људски грешити и да греше само они који нешто и раде, али исто тако знамо и да је хришћнски како признати одговорност тако и праштати. Не треба сада да продуљбујемо проблем већ да га решавамо.
Овде морам да истакнем да ми не осуђујемо ни онога који је направио фотографије, али нам је јако жао што су оне одмах послане београдским таблоидима пре него што су достављене Цркви. Чим је први парохијанин из Кизбороа назвао у канцеларију Митрополије и изнео своју жалбу а затим доставио и фотографије које је нашао на друштвеним мрежама, Епископ и Митрополија су реаговали. Тако би било и без таблоида, само што не би било јавне саблазни, ширења дезинформација и не би било озбиљних претњи безбедности имовини Цркве, чак и храму па и претњи безбедности појединаца због чега је и полиција позивана. То су све ствари које иду у прилог само непријатељима српства и православља. О томе се требало размишљати раније и молим све да о томе размиљшају и убудуће.
СГ: Можете ли нам рећи нешто више о тим плановима за будућност, конкретно када се ради о цркви у Кизбороу?
НМ: Што се тиче овог конкретног случаја, реакција Епископа је била канонски одмерена и правовремена. Црквени суд ће се потрудити да се потпуна истрага такође заврши што пре и на основу резулатата те истраге донеће се одлуке које морају бити такве да раде на исцелењу  ране и борби за јединство наше Цркве и српскога народа а не за разједињавање. Трудићемо се да се све заврши ако је могуће и пре божићног поста, како би парохија могла да се мирно врати свом литургијском животу и својој истинској мисији Цркве.
Сала је поново освештана, у њој можемо да се молимо, можемо и поједине обреде да обављамо. Строго ће се водити рачуна да се овакве ствари не понављају. Отац Дејан је ту да води рачуна о редовним службама. Наш народ је ту да својим бољогуљбем и родољубљем покаже да наша Светосавска вера не може да поклекне на једном искушењу макар оно било и јавна саблазан.
СГ: Оче Немања хвала вам за овај разговор.
НМ: Хвала и вама још једном на професионализму и на подршци нашој Цркви и нашој заједници у целини. Нека би Господ умножио сва ваша добра дела и благословио вас и све читаоце Српског Гласа.

Извор: Српски Глас

Фото: Горан Дојчиновић

Pin It on Pinterest

Share This