Select Page

„Свака православна црква је место мира и утехе, место где људи не налазе само Бога него и саме себе. У исто време, то је место братимљења, где људи сусрећу једни друге као браћу. Уз то,  она је је место духовне обнове и освећивања. Она је место величања Бога, где се истина, љубав и лепота сусрећу. Нова саборна црква у Берату, која надвисује центар града, представља његово главно плућно крило.“
Овим речима наглашавајући важност цркве као грађевине за живот  верних, Архиепископ Тиране, Драча и све Албаније Анастасије осветио је на празник светих Козме и Дамјана (по новом календару), у недељу 26. октобра 2014, нову саборну цркву у Берату, посвећену овим светима. Митрополит бератски Игнатије, Епископ амантијски Натанаил и много свештених лица учествовали су у чину освећења.
Од раног јутра стотине верника, међу којима многи млади из овог древног града, испунили су порту, где су молитвено учествовали у свечаном чину освећења цркве, уз трократни опход са светим моштима и њихово полагање у свети престо, а у наставку у божанској Литургији. Освећењу су присуствовали представници других религија и верских заједница, градских власти и посланици из ове области, и др.
Темељи нове саборне цркве, изванредне архитектонске лепоте, на укупно 527 кв. м., 20 метара висока, освећени су 1994. г. Уз многе друге невоље, била је и та што је Берат и околина  била погодила епидемија колере. Изградња је започета 2002. г.  уз надзор архитектонско-грађевинске канцеларије Православне аутокефалне Албанске Цркве. Изградња је коштала укупно 850.000 евра; много новца је приспело из иностранства захваљујући ангажовању Архиепископа Анастасија.
Од јуна до октобра 2014. освећено је седам нових цркава, које украшавају Албанију и проносе лепоту Православља, у разним местима: две у Тирани, по једна у Скадру, Подградецу, Алику, Келчири и Берату.

Извор: СПЦ/ОЦП (обрадио: Р.Ракић)

Pin It on Pinterest

Share This