Select Page

У оквиру активности поводом обиљежавања стогодишњице од Првог свјетског рата, делегација општине Беране, предвођена предсједником локалног парламента Гораном Киковићем, боравила је у званичној посјети Краљеву. Том приликом гости из Берана су у разговору са градоначелником Краљева Томиславом Илићем и његовим сарадницима усагласили ставове о јачању духовних, културних и економских веза два града. Наглашено је да је до сусрета дошло након што је заживјела идеја да се на планини Чемерно гради црква у спомен српским војницима који су 1915. године, заједно с борцима Доњовасојевићке бригаде, погинули борећи се против аустроугарске армије на положајима изнад Краљева. Како је саопштено, поменути догађаји потврђују вјековну повезаност народа Србије и Црне Горе.
– Чињеница да су се током Првог свјетског рата војници из Берана у саставу Доњовасојевићког батаљона заједно са српским војницима борили у околини Краљева против заједничког непријатеља указује на вјековну повезаност и заједничке интересе српског и црногорског народа. Зато ме радује што нам је у посјету дошла званична делегација Берана и што је изразила спремност да заједнички обиљежавамо свијетле датуме из историје. Град Краљево ће подржати изградњу цркве на планини Чемерно у славу војницима из Србије и Црне Горе који су погинули у борби за слободу. Такође, радује ме што овај сусрет представља почетак плодотворније сарадње Краљева и Берана која ће, надам се, бити од обостране користи – нагласио је Илић, додајући да се развојна шанса може тражити у пројектима прекограничне сарадње који се финансирају из фонова Европске уније.
Са њим се сагласио и предсједник Скупштине општине Краљево Сретен Јовановић, док је предсједник СО Беране Горан Киковић изразио задовољство што ће се на планини Чемерно подигнути војничка црква и што ће тамо бити уписана и имена бораца Доњовасојевићке бригаде чији су припадници далеко од завичаја гинули за крст часни и слободу златну.
– Ово је прилика да наставимо активности које је општина Беране започела с циљем да успостави што квалитетнију сарадњу с градовима у Србији. Ту смо да дамо подршку изградњи цркве на планини Чемерно, од заборава отргнемо знамените датуме и на достојан начин одамо пошту нашим прецима који су животе оставили у гудурама изнад Краљева. Довољно је рећи да скоро свака друга или трећа породица на овом подручју вуче коријене с простора Васојевића и из долине Лима и схватити да је унапређење сарадње између Берана и Краљева природна потреба. Краљево и Беране, поред културног и духовног повезивања, имају и заједничке интересе по питању привреде и економије, па је очеквиано да у наредном периоду започнемо реализацију пројеката на обострану корист – нагласио је Киковић, који је позвао руководство Краљева да посјети Беране.
На узвишењу Врановац одржан је парастос ратницима који су изгинули у борбама на Јелици, Троглаву, Чемерну и Гочу новембра 1915. године. Парастос су, након интонирања химне „Боже правде“, служили свештеници Епархије жичке.
На Врановцу су говорили замјеник градоначелника Краљева Вукман Ракочевић, предсједник СО Беране Горан Киковић, предсједник Удружења „Братство Бојовић“ Јово Радовић и секретар беранског Удружења ратних добровољаца 1912 -1918. њихових потомака и поштовалаца Живко Бјелановић, наводећи да ће војничка црква на планини Чемерно, која треба да буде завршена до новембра 2015. године, бити светионик слободе и симбол још чвршћег повезивања Србије и Црне Горе.
Делегација из Берана присуствовала је и сједници иницијативног одбора за изградњу цркве на планини Чемерно којим је предсједавао парох Љубинко Корићанац. Поред представника Епархије жичке, војске, грађана невладиних организација, одбор за изградњу светиње чине и представници градова Краљево, Чачак, Лучани, Ивањица, Ариље, Врњачка Бања и Беране. Д.Ј.Краљево и Беране, поред културног и духовног повезивања, имају и заједничке интересе по питању привреде и економије, па очекујемо да ћемо у наредном периоду започети реализацију пројеката на обострану корист, нагласио је Горан Киковић
Од идеје до акције
Приликом парастоса на Врановцу говорили су и Мишо Бабовић из поткомовског села Коњухе, родног мјеста војводе Лакића Војводића, и Драгољуб Корићанац из Богутовца код Краљева, који су зачели иницијативу о изградњи цркве на планини Чемерно. Они су прије неколико година, приликом сусрета у Београду, дошли на идеју да би било добро да се подигне обиљежје које би свједочило о заједничкој борби црногорске и србијанске војске током Првог свјетског рата изнад Краљева. Истакли су да су срећни што се њихова идеја претвара у дјело и што заборав неће прекрити оне који су узидали кости у непролазне историјске вриједности.
Почаст војводи Лакићу Војводићу
Парастос на Врановцу служен је поред крста којег су, уз постављање спомен- плоче, прије неколико година подигли житељи краљевачких села. На спомен-плочи се посебно истиче име генерала Лакића Војводића који је 1915. године командовао Доњовасојевићком бригадом.
Овај спомен-крст подигнут је као сјећање на погибију војника и официра Доњовасојевићке бригаде и Ужичког одреда у саставу Дринске дивизије, који под командом дивизионог генерала војводе Лакића Војводића на Врановцу храбро погинуше за српство и Србију у борбама с Аустријанцима од 23. до 28. октобра 1915. године и својим жртвама омогућише повлачење српске војске према Солину.

Дарко Јововић

Извор: Дан

Фото: vrnjacka-banja.co.rs

Pin It on Pinterest

Share This