Izaberite stranicu

Сa Благословом Епископа крушевачког Господина Давида, у периоду од 21. до 25.октобра 2014 године, у организацији манастира Светог Луке у Бошњану и „Доброчинства“ – Поклоничке агенције Српске Православне Цркве, организовано је поклоничко путовање „У предворју Свете Горе“.
Уз кратка задржавања ради одмора, као и на граничним прелазима, група је у поподневним часовима стигла у сунцем обасјан Јерисос.
Сутрадан у раним јутарњим часовима мушки део групе кренуо је пут Уранополиса ради одласка у централну светогорску луку Дафни, потом минибусом у Кареју главни град Свете Горе. Обишли су Саборну светогорску цркву Протатон, у којој се налази Чудотворна икона Мајке Божије Достојно Јест, Испосницу Светог Саве и поклонили се Икони Богородице Млекопитатељнице. Потом су се упутили у Свету хиландарску келију Преображења, коју данас зову „Патерица“ и Светоандрејски скит. У поподневним сатима кренули су пут манастира Хиландара, поклонили се икони Богородице Тројеручице и моштима Светитеља, да би после вечере били на Aкатисту Пресветој Богородици. Сутрадан, после Свете Литургије кренули пут Јерисоса.
Женски део групе обишао је манастир Богородице Икосифинисе, у којој се налази чудотворна икона Богородица Икосифиниса и Духовни центар Свете Лидије у Аспровалти.
По доласку са Свете Горе, обједињена групa пошла је у обилазак метоха манастира Хиландар – Мило Арсеница.
Наставак путовања чинио је одлазак у Солун и обилазак Српског војничког гробља на Зејтинлику, где је Духовник путовања Архимандрит Алексеј Богићевић игуман манастира Светог Луке, служио помен свим страдалим српским ратницима, уз посету солунским црквама Светог Димитрија и Свете Софије.

Фото: Радосав Спасојевић

Извор: Епархија крушевачка

Pin It on Pinterest

Share This