Select Page

Двадесет друге недјеље по Духовима 09.11.2014. године, када празнујемо и светог Мученика Нестора, село Дицмо у залеђу Сплита, доживјело је несвакидашњу  духовну радост. Његово Преосвештенство Господин Г Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у храму Успења Пресвете Богородице,  прву у протеклих 15-ак година. У препуној цркви и црквеној порти, Епископу Фотију су саслуживали ђакони и свештеници епархије Далматинске а чтецирали  и појали су богослови из манастира Крке. Посебан гост данашње духовне  свечаности био је господин др. Алексис Панагопулос из Грчке -Ахаје, пријатељ нашега Владике, који је ових дана у посјети нашој Епархији. Све се одвијало у свечаном озрачју, које је је употпуњено и лијепим данашњим временом.  На малом входу Преосвећени Владика Фотије је одликовао чином протојереја пароха првог сплитског протонамјесника Славољуба Кнежевића. Уз обиље духовне радости, још једна у низу је, и причешће великог броја вјерника.
Обраћајући се надахнутом бесједом вјерном народу, Преосвећени Владика Фотије је изразио велику радост што је данас у Дицму служио свету Литургију  након дуже времена и што је црква била препуна. Владика је честитао оцу Славољубу  на чину протојереја, истичући да је велико бреме бити свештеник у Далмацији, посебно у вријеме какво је ово наше. Пожелио је Божји благослов оцу Славољубу, те да буде у свом свештеном служењу достојан и достојанствен свештенослужитељ на њиви Господњој. Владика је у својој бесједи надаље говорио;  о јединству вјерних кроз Цркву, о међусобној сусретљивости и љубави међу православним Србима на овим просторима, позивајући се на  Косовску етику, гдје је упућеност једних ка другима  била од упитног значаја и гдје је чување православне традиције кроз љубав са свима другима, и данас наша највећа задаћа. Владика је упознао вјерни народ о значајном јубилеју, прослави четристогодишњице богословије Св.Три Јерарха у манастиру Крка 2015. године, на Преображење и о доласку нашега Патријарха поводом тог великог јубилеја. Преосвећени Владика је тумачећи данашње јеванђеље, позвао вјерни народ  на усвајање Лазареве смирености и избјегавање живота безумног богаташа.
Послије свете Литургије услиједила је послуга у црквеној порти, гдје је Преосвећени Владика  разговарао  са народом који је у спонтаној радости пјесмом поздравио Владику.
Владика је обишао и парохијски дом у Шушцима који је у фази обнове. На крају овог прекрасног дана духовне радости у Дицму, услиједила је трпеза љубави на којој је Владика Фотије рекао, да би ово данашње сабрање у Дицму, сабрање по Митровдану, требало да буде и традиција за надолазеће године.

Извор: Епархија далматинска

Pin It on Pinterest

Share This