Select Page

Поводом ктиторске славе манастира Пећка патријаршија, 20-ак чланова Братства православне омладине Светог Василија Острошког из Никшића посјетило је на празник Светог Арсенија Сремца, 10.новембра 2014.године, наше светиње на Косову и Метохији.
Они су са свештеником Миодрагом Тодоровићем, старјешином никшићког Саборног храма учествовали у молитвеном сабрању, којим је, у Светој Архијерејској Литургији у Пећкој патријаршији на дан празника, началствовао Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.
„Преосвећени Епископ Јоаникије је како нас, тако и сав присутни народ укријепио ријечима архипастирске бесједе, говорећи, поред осталог, и о Пећкој патријаршији која чува најдубље памћење и предање цијелог српског народа. Утврдиле су нас, нарочито, оне његове ријечи да сваки православни Србин, гдје год он живио, Пећку патријаршију осјећа као своје рођено огњиште, и не само Патријаршију него и Дечане, Грачаницу, Љевишку, све наше светиње на Косову и Метохији, српски народ доживљава као свету земљу коју му нико не може одузети“, каже Лука Цицмил, предсједник Братства православне омладине Светог Василија Острошког.
Након трпезе братске љубави, а на позив архимандрита Сава Јањића, игумана манастира Високи Дечани, посјетили су и манастир Високе Дечане.
„Наравно да су људи изненађени и одушевљени љепотом и грандиозношћу славних Дечана, како они који су први пут овдје, а тако и ми, који смо више пута боравили под његовим светим сводовима и с љубављу се, увијек, враћамо. Задивљује манастирски живот који се одвија у Дечанима. Урађено је много и око манастирске порте, ради се непрестано, обнавља, манастир јача у економском погледу“.
„У разговору са нашим људима сазнали смо да је захваљујући помоћи Манастира обновљено 37 српских кућа на том подручју, али су се, нажалост, вратиле свега три-четири породице. Кажу да је тешко, али да има основа за нови почетак“, рекао је Лука Цицмил.
Он је, у име Братства, најавио културно-умјетничко вече, који ће се 26.новембра одржати у Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшић, а биће посвећено сјећању на почетак Првог свјетског рата. Осим хора Светог новомученика Станка, у програму ће учествовати чланови Братства. Поводом овог великог догађаја из историје нашег народа они припремају и изводе цјелокупан програм: казивање стихова Гаврила Принципа, глумачко извођење одломака из Принциповог живота, музички дио, фолклор…

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

Pin It on Pinterest

Share This