Izaberite stranicu

У периоду од 25. октобра до 9. новембра 2014. године у Брчком је обиљежена стогодишњица од почетка Првог свјетског рата у организацији Светосавске омладинске заједнице Брчко.
Овај низ манифестација отворен је истовремено када и изложба господина Игора Мирића, члана атељеа Мирић из Бечеја, под називом „Будан заспалог чува“ у Светосавском дому при Храму Успења Пресвете Богородице. Програм отварања увеличали су брчанска пјевачка група „Лира“, али и други чланови атељеа Мирић, извођењем композиција за виолину, те пригодним говорима и поезијом.
Дан касније, 26. отворена је изложба „Млада Босна и Сарајевски атентат“ у Градском парку испред споменика Добросаву Јовановићу и другим добровољцима у борби против окупатора. Аутори ове изложбе су Гавро Буразор и Александар Хорват, а у Брчком је постављена у сарадњи са Културним центром Нови Сад. Исте вечери, у брчанском Дому културе уприличено је приказивање филма „Марш на Дрину“, иначе првог српског играног филма на тему Првог свјетског рата.
У суботу, 1. новембра, на даскама Дома културе Брчаци су имали прилику да уживају у позоришном комаду „Солунци (поново) говоре“ у извођењу студената Академија умјетности из Бање Луке и Београда.
Већ 2. новембра, у Светосавском дому уприличена је трибина под називом „Стогодишњица 1914-2014.“ у којој су учествовали представници Српског академског круга из Београда.
На Митровдан, 8. новембра, такође у Светосавском дому, професор Жељко Вујадиновић, професор Философског и Факултета политичких наука Универзитета у Бањој Луци, а испред Академије наука и умјетности Републике Српске, говорио је на тему „Први свјетски рат – узроци и посљедице“. Посебно задовољство организаторима представља чињеница да се по завршетку и овог предавања и поменуте трибине развила жива расправа у којој је публика активно учествовала.
Посљедњи дан обиљежавања ове значајне стогодишњице, 9. новембар, протекао је у знаку завршне приредбе чији је слоган „Славним прецима“.
Светосавска омладинска заједница за ову прилику организовала је пригодан умјетнички програм, укључујући српске традиционалне пјесме, те наступ гуслара. Потом су људима и организацијама које су допринијеле реализацији овако квалитетног садржаја уручене захвалнице. Приредба је завршена отвореним позивом за сарадњу свим Брчацима вољним да се прикључе у борби против заборава.
Светосавска омладинска заједница користи и ову прилику да се још једном захвали свима који су својим радом и трудом омогућили да се удостојимо својих славних предака.

Извор: Епархија зворничко-тузланска

Pin It on Pinterest

Share This