Select Page

Његово Преосвештенство Епископ средњоевропски г. Сергије посетио је од 7. до 9. новембра 2014 године престоницу Немачке, град Берлин, поводом 20-годишњице оснивања Црвенога хора „Свети Стефан Дечански“.
У петак, 7. новембра 2014 године, Његово Преосвештенство је посетио Амбасаду Републике Србије у Берлину. Владику су дочекали министар саветник и отправник послова г. Миодраг Мишић, конзул г. Коста Симоновић, као и изасланик Министраства одбране г. Саша Васиљевић заједно са особљем амбасаде.
У суботу, 8. новембра 2014 године, владика Сергије је посетио знаменитости Берлина, поводом 25 година од пада Берлинскога зида. У току обиласка града, владика је посетио и други берлински храм који се налази у Темпелхофу.
Протојереј-ставрофор Драган Секулић, старешина храма Христовог Васкрсења, је дочекао заједно са верним народом владику Сергија и показао храм као и парохијске просторије. На вечерњој служби, која се служила у храму Светог Саве, Његово Преосвештенство су свечано дочекали протојереј Вељко Гачић, старешина храма, протојереј-ставрофор Драган Секулић и јереј Радомир Колунџић. Дочеку су присуствовали и Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Августин (Цариградска Патријаршија) и Његово Преосвештенство Епископ г. Јован (Антиохијска Патријаршија).
Након вечерње службе, хор „Свети Стефан Дечански“ при храму Светог Саве одржао је концерт поводом 20-годишњице од оснивања. На концерту се обратио Његово Високопреосвештенство Митрополит г. Августинос, који је поздравио све присутне на немачком језику и пожелио свима миран и дуг живот у Божјој љубави, а нарочито је нагласио да долазак новог Епископа средњоевропског г. Сергија, има не само велику радост и значај за српски народ, већ сав православни народ који живи у Немачкој.
Епископ Сергије је поздравио срдачно све уважене госте и верни народ који је дошао на велики и свечани јубилеј, честитајући хору који је 20 година у заједници при храму показао велики труд, жртву и љубав. Овом приликом владика Сергије је уручио диригенту хора гђи Љиљани Сурдиловић одликовање Светог Архијерејског Синода – орден Светог Стефана Лазаревића, за делатну љубав према Мајци Цркви а нарочито исказану у његовању духовне музике. Након концерта је спремљена за све госте трпеза љубави.
У недељу, 9. новембра 2014 године, владика Сергије је предводио евхаристијско сабрање у храму Светог Саве у Берлину. Током свете Литургије, владика Сергије је рукопроизвео Дејана Ристића, студента теологије у Минхену, у чин чтеца. Након прочитаног Јеванђеља, владика Сергије је поручио народу о истинској љубави и бризи према сиромашнима што нам и сведочи јеванђелска прича. На крају, владика Сергије је срдачно захвалио свештеницима и верном народу на љубави и гостопримству. Након свете Литургије, уприличена је трпеза љубави у парохијским просторијама, у присуству многобројних гостију.

Извор: СПЦ/Епархија средњоевропска

Pin It on Pinterest

Share This