Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство, владика канадски г. Георгије, одслужио је у суботу 8. новембра, на сам дан празника Светог великомученика Димитрија Солунског, Свету архијерејску Литургију у Кристијансанду, граду који се налази на југу Краљевине Норвешке где се налази центар парохије посвећене Светом солунском Чудотворцу и Мироточцу, а која је део британско-скандинавске Епархије СПЦ. Пред око 80-сетак присутних верника, епископу Георгију саслуживао је јереј Горан Спасојевић, парох из Кристијансанда.
Након богослужења  владика канадски у богонадахнутој беседи је подсетио присутне парохијане на житије Светог великомученика Димитрија, заштитника града Солуна и свих оних градова у којима има храмова њему посвећених. Такође, епископ Георгије осврнуо се и на неке актуелне духовно-друштвене теме, истакавши између осталог да у Цркви нема демократије, али да у Цркви постоји слобода од Бога нам дата коју многи злоупотребљавају. Подсетивши присутне вернике да поред слободе сваки православни хришћанин мора да има и одговорност, епископ Георгије је апеловао на Србе из Кристијансанда и околине да наставе са самопрегорним радом у изградњи храма и подсетио да градећи сваки храм, у Отаџбини или дијаспори, „ми градимо храм, и храм гради нас“.
За време празничне трпезе било је много Срба који су пожелели да узму благослов од архијереја СПЦ, да са њим поразговарају и захвале му се на доласку и топлим и очинским речима. Пред полазак у Ослу парохијани са југа Норвешке су испратили владику Георгија са жељом да их поново посети и да, када уз Божију помоћ храм у Кристијанду буде изграђен, буде њихов гост на освећењу храма.

Извор: Источник (Епархија канадска)

Pin It on Pinterest

Share This