Select Page

Свети Димитрије је окупио на празничном бденију васцели свет. У манастир Велика Ремета од поподневних сати долазио је верни народ да се поклони светима и дочека са Архимандритом игуманом Стефаном, свештенством и монаштвом, празник великог светитеља, чудотворца, победоносца, мироточца,  Димитрија Солунског .
Братство манастирско велико! Моли се непрестано Господу за све нас!  Слави се и прославља Творац свега видљивог и невидљивог и са њим и сви свети. Пред чудотворном иконом Богородице Великореметске протојереј-ставрофор Милош Весин и академик Димитрије Стефановић са хором при Српској академији наука и уметности, читали су акатист и узносили молитве Богородици да нас спаси од сваког зла, искушења, болести.
Вечерњим бденијем началствовао је отац Милош Весин, парох чикашки и лесиншки, уз саслужење свештенства и монаштва Епархије сремске. Хор и верни народ су заједнички појали са свештенослужитељима и монаштвом, песма се винула у висине, изашла из оквира храма, порте, додирнула песме из свих других наших храмова и манастира и стопила се у једно.
После бденија верни народ је отац Милош Весин помазао освећеним уљем.
У својој краткој беседи поводом долазећег празника, отац Весин је подсетио да заједнички епитет свим Божјим угодницима једноставно јесте: свети:  „То је оно што читамо испред сваког имена у календару, свакога дана. Многоборојни су свети чију успомену прослављамо. Не налазе се сва ова имена у календару, али су сва њихова имена позната Цркви Божјој, зато што их је Бог прославио.
У чему је разлика између њих и нас? Њих, чија су имена у календару, и нас, чија су имена ко зна где? Врло често ми сами не знамо своје право име.  Право име, у смислу назначења; не оно име, којим нас други зову и познају, него име које нам је Господ одредио онога дана када смо постали Његови;  то име је – хришћанин.
Свети, кога данас прослављамо има неупоредиво више епитета од од многих светих  из календара, јер ми прослављамо успомену Светог великомученика победоносца, чудотворца, мироточца и страстотрепца Димитрија…“ казао је отац Милош Весин и обратио пажњу управо на ову особину светитеља – страстотрепац.
„ Свети великомученик, чудотворац и страстотрепац и мироточац Димитрије Солунски и свеправославни испунио ону заповест Христову коју чусмо на почетку данашњег Јеванђеља: та заповест, тај савет, та молба, та препорука (да тако кажемо) тај животни програм је веома кратак и јасан! Будите мудри као змије и безазлени као голубови!
Мали је, и премало,а врло често нимало – ни мудрости па ни безазлености међу нама, данас. Свети кога данас прослављамо као и сви други свети мученици и Божји изабраници били су украшени и мудрошћу, али сито ткао и безазленошћу… “ рекао је отац Милош док еј верни наорд преиспитивао себе и своје мисли и своја срца слушајући благопоучне речи.
Наш православни човек, као и људи који не могу да упознају Православље нађу се зачуђени када у православним храмовима врло близу олтара виде сцене светих ратника, изображених  са оружјем њиховог времена. Неки покушавају да прикажу како је то присутна агресивност у Православљу, али управо ово је поука и порука како су ти ратници успели себе да преобразе у војнике Христове.
Суштинско питање је како страст и снагу преобратити у моћно оруже љубави, што је красило свете ратнике Божје угоднике:
„Данас, ми се присећамо врлина светих мученика и Божјих угодника  а истовремено и свега онога што нама недостаје.  Свети мученици су постали исповедници Божији, мученици за веру – то су постали једино и само својом доследношћу! Доследност у вери, доследност у исповедању Господа, све до последњег- давања живота!
Сви ми, у малодушности својој, чувајући  маловременост нашу, за коју никада не знамо када ће се завршити, губимо мудрост не задобијајући безазленост.  Како и чиме? Управо начином како играмо наше мале и велике игре. Немамо оно што је  красило великомученике; немамо оно што је била врлина исповедника и сведока Христових, немамо доследност!“ посебно је нагласио у празничној беседи отац Милош.
Доследни да будемо у вери нашој Православној!
После бденија Архимандрит игуман Стефан је разговарао са верним народом у манастирској порти.
За верни народ и госте припремљена је трпеза љубави.

Извор: Епархија сремска

Pin It on Pinterest

Share This