Select Page


У недељу 22. по Духовима, на празник Светог мученика Нестора, у цркви Свете Тројице Свету Литургију је служио јеромонах Сергије. Саслуживали су му јеромонах Панарет и јереји Радмило Чизмовић парох пјешивачки и Миливоје Јововић парох жабљачки.
На литургијском сабрању у Доњем манастиру, прочитана је јеванђељска прича о богаташу и убогом Лазару, након које је бесједио јерoмонах Сергије.
Он је рекао да је ово можда једна од најпотреснијих прича из Светог Јеванђеља која се тиче нашег спасења и нашег живота прије есхатона, прије вјечног живота.
– Богати човјек се весељаше, облачише се у најскупље одјеће, најскупљу храну имаше на својој трпези, док убоги Лазар пред његовим вратима стоји и моли и очекује да се смилује да нешто што му претекне, што баца, да Лазар задовољи своји елементарну животну потребу. Исто вријеме и тад и сад – казао је у литургијској проповједи о. Сергије и нагласио да ми ни послије 2000. година хришћанског искуства нисмо бољи.
Казао је да ми данас имамо свједочанства оних који су се упокојили, који су свједоци да је жив Бог наш и да је Јеванђеље које читамо истинито, што нам је још већа обавеза да будемо већи и честитији Хришћани.
– И Свети Василије Острошки наш Чудотворац коме смо дошли овдје да се утјешимо, јесте управо један од свједoка који својим чудима свједочи да је жив онај Бог коме је служио, и који га је прославио, а кога је он славио за свога живота. И нека се постиде они који мисле да послије овога живота нема никакве више активности, да нема никаквих осјећаја, да нема ничега – ријечи су о. Сергија.
Данашњем сабрању присуствовао је велики број вјерника, који су приступили Светој Тајни Причешћа.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This