Select Page

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа аустријско-швајцарског г. Андреја, у новодобијеном храму у 16. бечком округу 7. новембра 2014. године одржано је прво донаторско вече за обнову и преуређење највећег српског храма у Бечу и Аустрији.
Вечерњу службу је служио настојатељ храма, отац Јован Алимпић, са бечким свештенством и гостима из околних парохија. На крају службе, епископ Андреј је поздравио црквено сабрање изразивши велико задовољство што се народ сабира у црквену заједницу чиме се Црква изграђује и учвршћује. Затим је Владика обавестио верни народ да је постигнут договор са београдским архитектом г. Драганом Бобићем о изради идејног пројекта реконструкције овога храма позвавши вернике да својим прилозима помогну обнову и преуређење храма који ће бити један од најзначајних у историји Срба у Аустрији.
У овом храму ће се окупљати сви слојеви нашега народа, а посебно омладина. У својој беседи, Владика је изразио наду да ће се у њему прославаљати значајни догађаји из наше народне и црквене историје, храм треба да постане средиште окупљања и наших значајних уметника, писаца, академика, историчара, педагога, духовника и теолога. Зато сви треба да учинимо да се храм украси и служи духовном и моралном препороду народа у аустријској престоници. Од Срба у Аустрији и Бечу очекује се доста јер је то народ који је у овој земљи веома поштован. Неће бити важно колико је ко даровао, већ је важно да смо сви укључени и да све чинимо од срца, нека висина прилога буде према народним могућностима.
После вечерње службе настојатељ храма је позвао сав народ на послужење у великој сали. За ову прилику, вредне жене Кола српских сестара из Беча припремиле су закуску. После молитве и свечаног обраћања Преосвећеног Владике, народ је заједно са својим Архипастиром отпевао неколико завичајних песама. Благодарећи епископу Андреју на великој подршци и бризи око реконструкције храма, отац Јован је изнео детаље о планираној реконструкцији храма и указао на израду идејног пројекта, у контексту усаглашавања са правним нормама и добијања грађевинске дозволе. На крају овог незаборавног народног збора, свим присутнима су подељене уплатнице којима се могу уплатити прилози на црквени жиро рачун за обнову и преуређење храма.

Извор: СПЦ/Епархија аустријаско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This