Izaberite stranicu


На празник Светог великомученика Димитрија у цркви Свете Тројице, Литургију је служио протосинђел Павле, уз саслужење јереја Радмила Чизмовића и јереја Миливоја Јововића.
Литургијском бесједом вјерницима се обратио јермонах Павле, намјесник манастира Острога. Он је подсјетио да је Свети Димитрије исповједио Христа и страдао. Пролио је своју крв за Христа.
– Чули смо данашње Јеванђеље када кажу ”Ко је овај кога слушају вјетрови и море? Ко је овај који је створио цијели свијет, који је украсио Васељену? Ко је тај који је установио поредак, по коме се сва природа покорава?” Сва природа, све створено осим човјек. Господ нам је даровао слободу, коју је човјек у погрешном правцу употребио и направио велики промашај. Због тога испаштамо ми и људи прије нас и људи после. Било би страшно да се није појавио пред нама лицем у лице, онај коме се покоравају и вјетрови и море – рекао је о. Павле.
Он је додао да је Христос дошао благом ријечју, све нас је подучио и подсјетио на закон Божији и испунио га је.
– Други пут кад дође, доћи ће у сили и слави као праведни судија. Док има времена слушајмо ријеч Божију и испуњавајмо је нашим животом. Немојмо да се варамо јер, као што каже Апостол Павле, ништа лоше и покварено неће ући у Царство Божије – казао је о. Павле.
Помолио се и да свима Господ молитвама Светог Димитрија и свих светих, отвори срце да ријеч Јеванђељску примимо и испунимо.
Током Свете Литургије протосинђел Павле је са саслужитељима благословио и пререзао славски колач у част и славу Светог Димитрија, а поводом крсне славе јеромонаха Спиридона.
Након Литургије јереј Радмило Чизмовић је служио парастос.

Извор: Манастир Острог

Pin It on Pinterest

Share This