Izaberite stranicu

Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије служио је у недељу 22. по Духовима, 9. новембра 2014. године, свету архијерејску Литургију у храму Светих Кирила и Методија у Љубљани.
Ово је прва света Литургија коју је Митрополит Порфирије служио у Љубљани и Републици Словенији од устоличења у свештени трон Митрополита загребачко-љубљанских. Отуда се на овом литургијском сабрању окупило више стотина православних вјерника из Љубљане и околине који су са одушевљењем, великом жељом и духовном радошћу дошли како би сусрели и добили благослов свог Архијереја. Вјерници су тако испунили храм, али и плато испред православне светиње у словеначкој престоници. Литургији је присуствовао Његова Екселенција г. Александар Радовановић, амбасадор Републике Србије у Словенији.
Митрополиту Порфирију су саслуживали архимандрит Данило, протојереј-ставрофор Милан Дудуковић, протојереј-ставрофор Перан Бошковић, јеромонах Виталиј из Руске православне цркве, јеромонах Никон ( Цветићанин ), презвитери: Панајотис Каратасиос свештеник Грчке православне цркве у Београду, Александар Обрадовић, Жељко Лубарда, Дејан Мандић и ђакон Зоран Радић.
Митрополит Порфирије није желио крити искрену љубав коју има према своме народу и духовну радост коју је доживио  у сусрету са повјереним му стадом у Љубљани. Браћо и сестре, радујем се данашњем дану. Радујем се што сам овдје у овом предивном храму и дивном граду. Радујем се што смо сабрани сви на правом мјесту. Сабрани сви око престола Божијег гдје је присутан сам Господ Исус Христос који нас око себе окупља и окупљајући нас око себе чини да смо једно. Радујем се радошћу духовном јер сам дошао свој међу своје и, ево, по промислу Божијем по први пут одслужио божанствену службу, свету Литургију заједно са вама. По благослову наше свете Цркве и по промислу Божијем, ја сам, иако недостојан и слаб изабран да овдје бринем о Цркви Христовој, да бринем о народу Божијем, са пуном свијешћу да то најмање зависи од мене, а највећма и прије свега зависи од љубљави Божије и благодати Његове, али у исто вријеме, више него од мене, зависи од вас који сте сви овдје, такођер, по промислу Божијем доведени да се спасавате и осмишљавате свој живот овдје на земљи и у њему препознате да смо створени као дјеца Божија. Створени, не за малена и пролазно, него у пролазно постављени да бисмо достигли и досегли до вјечног и непролазног. Радујем се, браћо и сестре, што љубављу данас могу да видим ваша лица, да се обрадујем њима, да се утјешим вашом вјером и ревношћу. Исто тако, што ми се даје прилика да данас започнем служење Цркви Божијој, али и Вама, нагласио је Митрополит у својој бесједи. Посебну пажњу у своме обрађању Митрополит је усмјерио на важност очувања православног, духовног идентитета нашег народа на свим просторима гдје данас живи, па и у Републици Словенији. Научимо своју дјецу да буду православни хришћани и онда је сигурно да неће заборавити своју матицу нити своје биолошко поријекло, истакао је Митрополит.
Након Литургије, овај празнични дан за православне Србе у Љубљани, уљепшало је пјесмом и сплетом народних игара Српско културно-умјетничко друштво Младост из Љубљане. Потом је услиједила трпеза љубави у новоизграђеном парохијском дому, православном духовном и културном центру, поред храма Светих Кирила и Методија. Данашња прослава и расположење сабрања враћа вјеру и улијева наду како ће овај центар ускоро бити довршен, благословом Митрополита загребачко-љубљанског господина Порфирија, а на добро и напредак православних у Републици Словенији.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This