Izaberite stranicu

На празник Светог великомученика Димитрија Солунског, у суботу 8. новембра 2014. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у храму Светог великомученика Димитрија у Ступовачи.
Велика духовна радост прослављања храмовне славе и доласка Митрополита загребачко-љубљанског господина Порфирија у Ступовачу, село недалеко од Кутине, потакло је мноштво вјерника и житеља овога мјеста и околине да учествују у евхаристијском сабрању и сусретну свог Архијереја. Иначе, црква Светог Димитрија у Ступовачи сазидана је 1768. године на мјесту гдје је од раније постојала дрвена црква. За вријеме последњег рата у Хрватској претрпјела је велико страдање и у току је њена обнова. Храмовну славу је увеличало благосиљање и освећење новог звона које је овом православном храму даровао Град Кутина.
Уз велики број вјерника, Митрополиту Порфирију су саслуживали архимандрит Данило, протојереј-ставрофор Марко Ногић, јереј Љубиша Миодраговић, јереј Веселин Ристић, јереј Данијел Николић и ђакони Зоран Радић и Угљеша Пилингер. Литургији су  присуствовали Преузвишени Бискуп сисачки господин Владо Кошић, градоначелник Кутине господин Андрија Рудић, дожупан Сисачко-мословачке жупаније господин Боро Ркман, предсједник Градског вијећа Кутине господин Никола Домитровић, господин Игор Циндрић из Министарства културе, предсједник ХСЛС-а из Кутине Дубравко Обадић и предсједник мјесног одбора Јуро Рендулић. Кум и домаћин славе који се уз надлежног пароха Далибора Петковића потрудио око припреме храмовне прославе био је господин Ђуро Ловренчић.
Поздравивши присутне госте, окупљеном народу обратио се Митрополит Порфирије. Браћо и сестре, храм постоји у сваком народу. Свугдје и одувијек, а нарочито у Цркви Христовој, то је било мјесто саборовања, мјесто окупљања, али не мјесто окупљања ради дијељења и ради супростављања, међусобно и другима. Црква и значи да се сабирамо на једно мјесто, али не да би се издвајали и одвајали од других, не да бисмо се супростављали другима, него управо да бисмо ту сабрани у сабору око Христа, јер Он је центар сабора, ми спознали Истину, и спознали шта је то честитост, шта је аутентичан и прави хришћански живот. Свјесни себе и дара Божијег који примисмо и носимо само тако можемо бити свјесни и дарова које носе други народи и други људи. Утемељени у Христу и Цркви Христовој, утемељени у храму Његовом, моја је жеља и благослов да се сабирамо у храму и да се причешћујемо, више него што смо то навикли, јер то је лијек живота, просвећење ума и срца, истакао је Митрополит. Митрополит је представио живот и свједочење Светог Димитрија Чудотворца и Побједоносца који нам је уз бројне друге светитеље Божије примјер за углед како нема ништа важније од вјере и важније од Христа. Зато у љествици својих вриједности хришћани постављају управо Христа на прво мјесто, а онда су и све друге вриједности на своме мјесту.
Митрополит Порфирије је бискупу Кошићу и градоначелнику Кутине господину Рудићу уручио пригодни дар, икону. Након освећења славског колача, радост црквено-народног сабрања уљепшали су пјесмом и народним колом чланови Културно-умјетничког друштва из Гарешнице. На завршетку своје прве посјете Ступовачи митрополит Порфирије  је са бискупом Кошићем обишао католичку цркву Светог Јосипа.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This