Select Page

Слова нијесу безначајна, онај ко промијени азбуку он мијења много шта друго. Мијења се вјера, морал и образ, мијења се оно чиме су се људи просвећивали кроз вјекове“, рекао је Амфилохије
„Двије су опаке и отровне болести харале овим просторима – „потурчењаштво“ и „брозомора“, казао је митрополит црногорско-приморски Амфилохије у Колашину у бесједи поводом славе храма Светог Димитрија.
Он је критиковао Колашинце због тога што су називи њихових предузећа, продавница и угоститељских објекта исписани латиницом.
„Срамота је да је Колашин данас постао латинични град. Слова нијесу безначајна, онај ко промијени азбуку он мијења много шта друго. Мијења се вјера, морал и образ, мијења се оно чиме су се људи просвећивали кроз вјекове“, рекао је Амфилохије и благосиљао јединог Колашинца, који је назив своје пекаре исписао ћирилицом.
Митрополит је казао и да је зграда Општине (Споме дом) у Колашину “најружнија у историји”, те да је „продукт брозоморног, који мисли да може да мијења све из темеља“.
„Не би било оних параде срама у Подгорици да није брозомора затровала умове. Не би било парада срама да је морала којим је живио овај народ вјековима надахнут својим ларвама и свецима“, рекао је Амфилохије.

Драгана Шћепановић

Извор: Вијести

Pin It on Pinterest

Share This