Izaberite stranicu

Изградња храма Светог Симеона Мироточивог у Беранама требало би да буде завршена до 2019. године. Црквени великодостојници су у више наврата напомињали да је потребно прикупити још доста средстава да би се ова замисао спровела у дјело. То потрвђују и из беранске Црквене општине позивајући све људе добре воље да, у складу са својим могућностима, дају допринос изградњи ове велелепне светиње у центру града, чији је камен темељац постављен 2000. године.
– У градњу храма у протеклих 14 година уложено је више од милион еура, прикупљених од бројних појединаца приватних предузетника, предузећа и установа. Захваљујићи поменутим прилозима до сада је одрађено доста значајних послова на подизању ове велелепне православне светиње у центру Берана. Последњих мјесеци се радило на постављању кровног покривача и фасаде. Да би радови на изградњи храма били завршени у предвиђеном року потребно је уложити додатне напоре и обезбиједити доста средстава. У том правцу предузимамо бројне активности у нади да ће вјерни народ, уз помоћ Бога, дати пуни допринос да ова светиња до 2019. године сасија у пуном сјају – казао је предсједник Извршног одбора за изградњу храма Влајка Ћулафић.
Он је подсјетио да је Свети Симеом Мироточиви познат као велики задужбинар и ктитор величанствених храмова који на упечатљив начин свједоче о историји, традицији и култури српског народа. Казао је да вјерни народ Васојевића и Лимске долине, уз благослов митрополита црногорско-приморског Амфилохија, започео градњу храма у Беранама у славу Светог Симеона Мироточивог, родоначелника владарске династије Немањића и творца моћне српске државе у средњем вијеку.
У планиским документима је наглашено да храм има облик грчког слободног крста. Истакнуто је да је изнад централног дијела, на висини од око 21 метра, купола, а на источној страни олтарски простор који се састоји од травеја и олтарске апсиде, завршене куполом и двије бочне апсиде. Са сјеверне и јужне стране су бочне конхе, а са запада посебно наглашени улазни портал и звоници, висине око 13 метара. Наглашено је да ће при улазу сјеверно и јужно бити урађени параклиси посвећени Светом Стефану Првовјенчаном и Светом Сави, синовима Светог Симеона Мироточивог. Ово црквено задање, које је пројектовао проф. др Љубиша Фолић, имаће око 500 метара квадратних корисне површине у приземљу и галерију од око 118 матара квадратних.

Дарко Јововић

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This