Select Page

Дана 4. новембра храмовну славу је прославио храм у част Казанске иконе Мајке Божије, који се налази у једном од места ратишта у Донбасу. Сваког дана се богослужења у цркви, која се налази у самом центру Шахтјорска одвијају уз звуке паљбе и експлозије пројектила. Зграда градског извршног комитета и траса «Доњецк-Ростов» недалеко од храма сасвим недавно су биле у епицентру борби. Овде су у парку у близини храма сахрањени погинули украјински војници. Двориште храма у част Казанске иконе Мајке Божије је препуно гелера, оштећени су парохијски дом и зграда школе за веронауку. Међутим, само здање цркве чудом није настрадало, преноси сајт Горловске и Славјанске епархије.
Сад се борбе воде у предграђима Шахтјорска. Плотуни и експлозије се чују свакодневно. Без обзира на борбена дејства, која не престају, на празник Казанске иконе Мајке Божије у храм је дошло много грађана. Свету литургију и литију предводио је намесник Шахтјорског округа протојереј Алексије Сујетин. С њим су служили свештеници из Шахтјорска и суседног града Кировско, у којем се сад такође одвијају борбе.
После празничне службе грађани су учествовали у заједничкој трпези.
Грађани су се тог дана изузетно усрдно молили испред Казанске иконе у цркви која носи назив у њену част, јер за време Другог светског рата управо је ова икона, која је облетела Москву и Стаљинград авионом, спасила градове од немачких окупатора. Сама прослава у част Казанске иконе 4. новембра установљена је у знак сећања на спасење Москве од уништења за време рата с пољским интервентима 1612. године.

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This