Select Page

Његова Светост Патријарх московски и све Русије Кирил примио је 31. октобра 2014. године Великог муфтију Сирије, шеика Ахмеда Бадредин Хасуна.

Састанак је одржан у Патријаршијској и синодској резиденцији у Даниловском манастиру и њему су присуствовали Њ.Е. Ријад Хадам, амбасадор Сирије у Русији; г. Инајатола Хасун, син Великог муфтије; преводилац Нофал Калтум и архимандрит Филарет (Булеков), потпредседник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије.
Поглавар Руске Православне Цркве је топло дочекао високог госта и подсетио га на њихов последњи сусрет у Дамаску 2011. године.
2p20141031-vsn_3322-1200Његова Светост је изјавио да је ситуација у Сирији  и Ираку постала велика трагедија за хришћане тих земаља. Истакао је да и хришћани и муслимани страдају од акција екстремиста и додао: „С обзиром на то да су хришћани у мањини, хришћанско присуство на Блиском истоку могло би да се оконча, што би била катастрофа за цивилизацију.
Сећам се живота у Сирији пре рата. Поштовали смо сттање ствари у овој земљи и  ценили конструктивне односе између хришћана и муслимана и између разних грана ислама.“
Велики муфтија Сирије је изјавио Патријарху да је срећан што се сусрео са њим и поменуо да је до њиховог првог сусрета дошло на Светском самиту верских лидера у Москви 2006. године. Он сматра да  је сазивање овог форума врло важно с обзиром на то да се нова жаришта мржње и сукоба појављују на различитим деловима планете.
Шеик Ахмед Бадредин Хасун је пренео честитке Председника Сирије Башара Асада Његовој Светости Патријарху Кирилу, и додао да је народ Сирије са своје стране изразио најлепше жеље. Он је захвалан на „хуманитарној помоћи Ваше Цркве и Империјалног православног палестинског друштва. Сиријци уважавају чињеницу што је помоћ послата поглавару Православне Цркве Антиохије и Великом муфтији Сирије да је они разделе онима којима је она неопходна,

Извор: СПЦ/ОЦП

Pin It on Pinterest

Share This