Select Page

У недељу 2. новембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андрејслужио је свету архијерејску Литургију у храму Светог свештеномученика Висариона у Куфштајну.
Новом Архипастиру аустријско-швајцарском саслуживали су јереј Славиша Божић и ђакон Милош Ждралић из Беча, јеромонах Арон, духовник манастира Студенице, и надлежни парох Александар Столић.
У току свете Литургије, старац Арон је најпре протумачио јеванђељски одељак о Сејачу и семену. После светог причешћа верних, преломљен је славски колач. Кумство овогодишњег славља преузео је српски домаћин Јовица Дамјановић са породицом. На крају службе, владика Андреј се бираним речима обратио верном народу и говорио о животу и страдању Светог Висариона Исповедника, који је на мученички начин пострадао управо у Куфштајну у другој половини 18. века. Страдање и прослављање Светог Висариона, владика Андреј је у проповеди повезао са страдањем Блажењејшег Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована у данашње време, јер праведни архиепископ Јован на неправедан начин је утамничен као што је некада био утамничен и Свети Висарион.
На свечаном ручку, по завршетку свете Литургије, надлежни парох Александар Столић је заблагодарио Епископу на његовим благословима. Посебно је похваљено присуство високих гостију, генералног конзула Републике Србије у Салцбургу г. Владимира Новаковића, градоначелника Куфштајна др Мартина Крумшнабела, представника римокатоличке жупе и месне евангеличке цркве. Градоначелник Крумшнабел је у свом поздраву истакао изузетно срдачне односе града Куфштајна са парохијанима и надлежним свештеником и обећао даљу несебичну помоћ за организовање литургијског и културног живота Срба на овом подручју покрајине Тирола.
Уочи своје посете Куфштајну, епископ Андреј је у пратњи надлежног пароха Александра Столића, посетио г. Франца Лакнера, Надбискупа салцбуршког. Током срдачног пријема, епископ Андреј је заблагодарио Надбискупу на свему што чини за православни народ, пре свега што је верницима уступио храм и пратеће објекте за богослужења и културни живот Срба на просторима Парохије куфштајнске.

Извор: СПЦ/Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This