Select Page

Министарство унутрашњих послова (МУП) није дозволило протојереју ставрофору Велибору Џомићу увид у предмет који се тиче поступка добијања привременог боравка у Црној Гори, већ су му умјесто тога уручили последњи акт Агенције за националну безбједност (АНБ) од 31. јула без печата. У мишљењу АНБ-а, у које је „Дан” имао увид, пише да за Џомића постоје сметње за одобрење привременог боравка у нашој земљи због безбједности Црне Горе. Тај документ нема печат АНБ-а, а испод њега је потписан извјесни Милан Ковачевић (шести сектор), али се не наводи његова функција у тајној полицији. Поменуто мишљење достављено је МУП-у.
Џомић је за „Дан“ казао да му је достављен документ који нема печат АНБ-а. Сматра да се ради о некој врсти шверцоване документације. Подсјећа да је прошло више од пет мјесеци од када му је Управни суд доставио пресуду којом је због незаконитости поништио рјешење МУП-а којим је одбијен његов захтјев за одобрење привременог боравка по основу спајања породице.
Из неких разлога, тј. због очевидног штеловања и намјештања псеудодоказа, МУП је пробио све законске рокове и починио низ нових незаконитости. Са правом сумњам да су документа антидатирана и да су службеници МУП-а злоупотребљавали службени положај и несавјесно поступали приликом вршења јавних овлашћења, што представља кривична дјела из чланова 416 и 417 Кривичног законика Црне Горе, оцијенио је Џомић.
Истиче да је тражио да му омогуће да изврши увид у његов предмет у електронском и штампаном протоколу и да провјери да ли се датуми из рјешења и аката поклапају са датумима у протоколима.
Захтјев су одбили јер очевидно нешто крију. Да су до сада поступали законито, одмах би ми омогућили да искористим своје право. Очевидно се ради о некој врсти шверца документације што ће се кад тад утврдити и од тога нећу одустати. Нијесу ми дозволили увид у сва акта АНБ-а која користе у мом предмету и тако су ме спријечили да учествујем у поступку. Умјесто тога, само су ми дали последњи акт АНБ-а од 31. јула. Шокирао сам се кад. сам видио да немају оригинални документ него да баратају са некаквом фотокопијом која нема ни печат АНБ-а. Из неких разлога тај неовјерени акт није означен степеном тајности и зато сам искористио своје право да га добијем као странка у поступку и ексклузивно га објављујем у „Дану”, казао је Џомић.
Садржај фотокопираног и неовјереног акта АНБ, како наводи, који је у име шестог сектора потписао Милан Ковачевић, „показује и доказује стравичну причу о томе како се МУП и неодговорни појединци из АНБ а играју са људским судбинама”.
– Тај папир не може бити доказ у поступку јер га је потписало неовлашћено лице, није овјерен и МУП нема оригинал. Њиме се ништа не доказује, а посебно не то да ја угрожавам националну безбједност Црне Горе. Овакво поступање не треба да завриједи пажњу управне инспекције него државног тужилаштва, које јавно позивам да утврди све чињенице у вези са незаконитим поступањем МУП-а и причињавањем штете не само мени као странци у поступку него и држави Црној Гори. Да апсурд буде већи, првостепени поступак води другостепени орган и на тај начин суштински укида начело двостепености, али и руши темеље правне државе и владавине права. О људској и грађанској непристојности таквог незаконитог дјеловања службених лица МУП-а нећу да говорим овом приликом, саопштио је Џомић.
Научио их да користе ћирилицу
Велибор Џомић каже да је успио да натјера службена лица МУП-а да поступак воде на његовом српском језику и ћириличним писмом.
Било је мало опирања и покушаја да ме убиједе да се поступак води на српском језику и латиничном писму, али нисам пристао. Навели су да немају ћирилицу у компјутеру, али сам им тај разлог одбацио и научио их како се употребљава ћирилица у компјутеру. То је једино што је добро у поновљеном поступку, навео је Џомић.
Мобинг над службеницима
Након што је два пута ове године био на усменој расправи у Подручној јединици у Подгорици Џомић тврди да има утисак да директор Директората за управне унутрашње послове Абид Црновршанин и министар МУП-а Рашко Коњевић врше притисак на начелницу Подручне јединице за управне унутрашње послове Миланку Баковић, а она на службено лице Сању Матан како би поновљени поступак водили незаконито.
Јавно као свештеник тражим заштиту за Миланку Баковић од Абида Црновршанина и Рашка Коњевића, а за Сању Матан од Миланке Баковић. Оне су препаднуте за своје плате и егзистенцију. Над њима се врши врши мобинг. У њиховим очима сам видио тугу и нелагоду што су приморане да раде овакве ствари. Ужасава однос челника МУП-а према пресудама и обавезујућим налозима Управног суда. Очевидно је да се инате, а инат није добар јер ће истина и правда кад тад побиједити, закључио је Џомић.

Ми. Н.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This