Select Page

Заједничка изјава поводом мирне посете Његовог Блаженства Патријарха антиохијског и свег Истока Јована Х, Грчкој Православној Цркви од 23. до 27. октобра 2014. године.
Његово Блаженство Патријарх антиохијски и свег Истока Јован Х на позив Његовог Блаженства Архиепископа атинског и све Грчке Јеронима II дошао је у мирну посету Цркви Грчке од 23. до 27. октобра 2014. године у пратњи делегације антиохијских епископа, свештеника, ђакона и лаика.
Током своје посете, Његово Блаженство је добио информације  од Архиепископа Јеронима II и чланова Светог Синода Грчке Цркве о тренутном стању у Грчкој Цркви, што је резултовало значајан раст и блистав духовни живот. Такође су испитали страдања грчког народа, који страдају од тешке економске оскудице, која прети људској егзистенцији. Његово Блаженство и антиохијска делегација је исто тако оценила напоре које Грчка Православна Црква преко Апостолики Дјакониа предузима да би служила угрожене,  лечила ране страдалника и да утеши оне који су у патњи. Они су се молили за њихове вође и добротворе, да им Бог и даље дарује милост и благослове и да их ојача у служби Исусовој малој браћи. Њихова Блаженства су се потом молили да Бог оснажи грчки народ да прегура ову кризу и да настави да буде великодушан и частан, што их је издвајало током историје.
Док је присуствовао ванредној седници Синода Грчке Цркве, Патријарх Јован Х и његова делегација разматрали су са својом браћом питање како да сарадња између ове две сестринске цркве буде ефикасна и пастирска, богословска и на одређеном друштвеном нивоу. Они су такође анализирали тренутну сарадњу која постоји између ове две Цркве с једне стране, и између Антиохијске Цркве и грчке државе с друге стране, тако што су размењивали заједничка искуства на нивоу богословских истраживања. Они су изразили своје аспирације за тренутну сарадњу у области науке и културе, као и у области изучавања грчког језика.
Све стране су се сагласиле у вези неопходности јасне припреме Великог и Светог Сабора који би се одржао у Истанбулу 2016. године. Они су истакли неопходност елиминисања свих препрека који би спречиле његово одржавање. Антиохијски Патријарх је затражио и од Грчке Цркве и од министра спољних послова Грчке да наставе своје посредовање да би нашли решење кризе коју је Јерусалимска Патријаршија измислила да постоји између ње и Антиохијске Патријаршије, тако да овај проблем не представља препреку за одржавање Великог и Светог Сабора.
Забринутост за хришћане на Блиском Истоку, посебно деце Антиохијске Цркве у Сирији, Либану и Ираку била је присутна током састанка Патријарха антиохијског са Светим Синодом Грчке Цркве. Његово Блаженство такође је изразио ову забринутост Њ.Е.  председнику Грчке, премијеру и министру иностраних послова, обавестивши их о страдању хришћана који су оптерећени хорором тероризма, такфиризма, недостатка слободе, опструкцијом изгледа за мирно решење у њиховом региону. Његово Блаженство истакао је да овај регион је константно под ударом интереса нација да се мењају његове границе, уништава његова цивилизација и дели његово богаство, експлоатишу народи овог региона, са њиховим разноврсним религијама и сектама као људским штитовима и да се подгревају пламенови ових конфликата. С обзиром на ове чињенице, Грчка Црква је изразила своју горчину у вези са  стањем развоја земаља кроз све што се данас дешава на Блиском Истоку.
Његово Блаженство је разговарало са званичницима са којим се сусрео о последицама кризе која се шири регионом за Цркву а посебно за њену децу, чији домови, цркве и манастири су уништени и који су сами сада избеглице. Током ових састанака, поглавари две Цркве разматрали су рану Антиохијске Цркве која крвари и истакли су дубок бол због отмице Епископâ Алепа Павла и Јуана (Јована?) од пре годину и по дана. Мирољубива историја овог региона никад није памтила овакву трагедију. Што је још горе, међународна заједница одговорила је на судбину киднапованих епископâ са срамотном ћутњом што је имало болни утицај на вернике.
Архијереји Светог Синода Грчке Цркве и званичници са којим се састао Патријарх антиохијски Јован Х оценили су ставове и чврсте принципе Антиохијске Цркве, који не прилазе кризи на Блиском Истоку према уској секташкој логици, него је пре схватају као рат између великих сила света који користе религију у својој борби. С обзиром на то, Архиепископ Грчке изјавио је: „ Грчка Црква увек је била и увек ће бити на страни своје сестре, Антиохијске Цркве у њеном настојању да заустави ратове и да шири мир са циљем помирења између становника различитих вера у тој земљи. Ви знате врло добро да било ко ко се клања Богу Створитељу да не  жели овај рат који нажалост воде екстремисти са нетолератним идејама а које подржавају страни верски центри.“
Сирија и њене ране, Либан и њене бриге, Ирак и Палестина су присутне у молитвама Његових Блаженстава и оних који су у њиховој пратњи на свим местима које су посетили, посебно у цркви Светох Јована Руског на острву Евиа. Док су служили Божанску Литургију поводом празника Светог Димитрија Мироточивог, они су се молили да мир преовлада у тим земљама и да Бог утеши њихову децу и оснажи их током периода њиховог искушења.
На крају, Патријарх антиохијски захвалио се свом брату Архиепископу атинском и све Грчке и грчкој влади и народу што су га топло примили, на гостопримству и доброј организацији као и због ордена части који му је доделио Свети Синод Грчке Цркве, дајући ову награду свој његовој деци у Антиохијској Патријаршији, која страдају.

Извор: СПЦ/ОЦП

Pin It on Pinterest

Share This