Select Page

Поводом санкција наметнутих Русији, Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил позвао је грађане да слиједе примјер својих херојских предака.
„Русија се никада није плашила спољних непријатеља, ми смо их увијек побјеђивали, чак и када смо били много слабији. Оно што је најстрашније за Русију, то је смућеност у уму и срцу. Као што су наши преци умјели да превазиђу помрачење свог ума, а то се дешавало не једном, као што су они умјели да мобилишу своје снаге за отпор свакој опасности, тако и данашња генерација просперитетних Руса не би требала да буде гора од својих предака“, казао је Патријарх у уторак 4. новембра, на празник Казанске иконе Мајке Божије, након Литургије у храму Успења Пресвете Богородице.
„Данас се суочавамо са проблемом иностраних санкција. Са којим су циљем оне уведене? У првом реду, да би људи престали да мисле о националном, и да би сваки мислио само о себи“, казао је Предстојатељ Руске православне цркве.
По његовим ријечима, најбољи лијек против смутње је буђење националне свијести.
„Да би избјегли смућење ума, не смијемо никада губити из вида наше заједничко благо. Данас живимо тако добро, као никада после револуције. Зато незнатни пад стандарда живота не смије бити узрок губитка националне свијести. То је оно за шта сви треба да се молимо и о чему треба да размишљамо, и да сами себе подвргнемо унутрашњем испитивању“, нагласио је Патријарх позвавши вјерне да не губе осјећај „заједништва са народом“.

Са енглеског: Александар Орландић

Извор: interfax-religion.com

Pin It on Pinterest

Share This