Select Page

Његова светост Патријарх московски и све Русије Кирил обратио се предсједнику Исламске Републике Пакистан, Мамнуну Хусеину, са молбом да помилује Асију Биби, хришћанку која у затвору чека извршење смртне казне.
Његовој екселенцији Мамнуну Хусеину,
Предсједнику Исламске Републике Пакистан.
Ваша екселенцијо, уважени господине Предсједниче.
Са дубоком жалошћу сам примио вијест да је Врховни суд у граду Лајору 16. октобра 2014. потврдио смртну пресуду нижег суда изречену хришћанки Асији Биби, мајци петоро дјеце, која се већ дуже вријеме налази у затвору.
Погубљење Асије Биби представљало би не само ненадокнадив губитак за њену породицу и ближње, већ би нанијело и огромну штету муслиманско-хришћанском дијалогу и појачало тензије између хришћана и муслимана у Пакистану и широм свијета. Увјерен сам да руководство сваке савремене државе мора бити свјесно своје одговорности за судбину повјерених му представника вјерских мањина.
Руска православна црква изражава озбиљну забринутост поводом доношења пресуде. Наша вишемилионска паства додаје свој глас огромном броју људи цијелог свијета који се боре за очување живота ове хришћанке.
У име свих вјерних Руске православне цркве позивам Вас, господине Предсједниче, да помилујете Асију Биби.
С поштовањем и искреном надом на ваше милосрђе,
+Кирил, Патријарх московски и све Русије.
Асија Биби је хришћанка из Пакистана, оптужена за богохуљење, за шта је осуђена на смрт вјешањем. Биби је у јуну 2009. повела расправу са групом муслиманки са којима је радила у пољу, након што су се ове расрдиле на њу зато што је пила исту воду као и оне. Касније је оптужена за вријеђање исламског пророка Мухамеда, што је она порекла, и ухапшена. У новембру 2010 осуђена је на смрт.

Са еглеског: Александар Орландић

Извор: pravoslavie.ru/english

Pin It on Pinterest

Share This