Select Page
По благослову митрополита Симферопољског и Кримског Лазара 3. новембра 2014.г. у оквиру добротворног пројекта Галерија «Уметност и милосрђе» отворена је изложба посвећена животу и делатности светитеља Луке (В.Ф.Војно-Јасенецког) – архиепископа Симферопољског и Кримског, истакнутог хирурга, преноси сајт Севастопољског намесништва.
Материјали изложбе детаљно упознају посетиоце с биографијом светитеља Луке, с његовом медицинском делатношћу и црквеним животом. За експозицију су коришћени фотоматеријали, сећања савременика и мемоари свеца – његови дневнички записи познати широком кругу под називом «Заволео сам страдање…», које је у Симферопољу 1958. године записала лични секретар св.Луке Е.П.Лејкфелд.
Такође, представљени су поједини експонати Музеја светитеља Луке, који се налази на територији женског манастира Свете Тројице града Симферопоља и одабрана литература посвећена светитељу. Планирано је свакодневно приказивање филмова. Организатори изложбе су за приказивање изабрали филм режисера Л.Боровске «Сусрет са свецем. Светитељ Лука (В.Ф.Војно-Јасенецки)» из серије «Православни свеци и подвижници».
Свечано отварање изложбе почело је молебаном испред иконе светитеља Луке. Отварању експозиције присуствовала је унука светитеља Луке Маја Прозоровска, која је одговорила на многобројна питања гостију.

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This