Izaberite stranicu

У среду, 5. новембра 2014. године у 18 сати у Галерији науке и технике САНУ, Ђуре Јакшића 2, биће отворена изложба „Жене у првом светском рату“ ауторке Александре Нинковић Ташић у организацији Галерије науке и технике САНУ.
„Ја сам их гледао на ратишту, с пушком и бомбом у руци, и у болницама, у којима су на метеринске и сестринске груди привијале рањене јунаке, и у повлачењу кроз непроходне албанске гудуре, где се на немоћне и сломљене болом пуцало у леђа из заседа, и у којима се масовно умирало од глади и зиме.
Гледао их и дивио им се! Ни страха, ни колебања, ни суза, ни уздаха! Није било жртве које оне не би могле да поднесу за своју Отаџбину. То су одважне кћери Србије, мајке и сестре јунака са Цера и Колубаре, мојих ратних другова, којима је Отаџбина била преча од живота и које су, бирајући између понижења и смрти, изабрале смрт.
Није у то време било француског официра који не би радо, у знак најдубљег поштовања, положио свој мач пред ноге ових јунакиња. Оне су својом храброшћу и својом патњом задивиле Свет.“

Анри Барби

 Подршку у виду документације и архивског материјала пружило је Удружење ратних добровољаца 1912-1918, њихових потомака и поштовалаца.
Поставка настаје као део обележевања стогодишњице Великог рата у Српској академији науке и уметности. Изложба подразумева осветљавање најистакнутијих доприноса жена током Великог рата, како пожртвованих болничарки, тако и жена бораца, које су одликоване највећим медаљама за исказану храброст. Посетиоци ће имати прилику да се упознају са причама о најпознатијој жени-ратници, Милунки Савић, потом Флори Сендс – жени нареднику у српској војсци, као и о британским болничаркама које су, дошавши у оквиру добротворне хуманитарне мисије, лечиле српске рањенике и набављале помоћ за Србију, често и саме страдајући у тој одважној мисији. Изложба с посебним поштовањем чува и сећање на имена оних великих хероина о чијим храбрим делима готово да више нема трагова у нашем друштву.
Поставка је реализована уз подршку Министарства културе и информисања Републике Србије. Изложба ће бити отворена до 25. новембра 2014. године.
Више информација о изложби: Александра Нинковић – Ташић, аутор изложбе Моб: 065 55 77 900 aleksandra.ninkovic@mihajlopupin.rс

Извор: СПЦ

Pin It on Pinterest

Share This