Select Page

Српска православна њујоршка заједница је свечано и достојанствено прославила 70 година од освећења Саборне цркве Светог Саве у Њујорку. Седамдесет година овај храм савесно и одговорно врши своју свету духовну и патриотску мисију. Служи Богу и роду у центру најзначајније светске метрополе.
Овај значајан јубилеј достојанствено је прослављен 25. октобра 2014. године у хотелу Marriott Downtown, где су салвљене и 50. и 60. годишњица. Свечаности је присуствовао престолонаследник Александар Карађорђевић и принцеза Катарина, епископ Митрофан, пречасни др James Cooper, старешина епископалне цркве Свете Тројице од којих је овај храм откупљен 1943. године, дипломатски представници Републике Србије, прота Лазар из Србије, отац владике Максима, прота Александар Влајковић, архијерејски намесник вашингтонски из Бостона, отац Алекса Мићић из Вашингтона, као и истакнути представници српске заједнице, гости из Калифорније, Француске и Србије – све укупно око 180 гостију.
Елегантно обучени, гости су уживали у пријантој вечери, пригодним поздравима, краткој историји цркве, црквеним активностима и дивном забавном програму.
Додељене су постхумне архијерејске грамате епископа Митрофана Борису и Мирјани Степић и Зорану и Анети Милковић. Иста грамата је додељена и Мири Луни, за њихов дугогодишњи пожртвовани рад на духовном унапређењу заједнице и обнови црквеног задања. Прота Ђокан је у свом поздравном говору захвалио Богу, нашим вредним и храбрим прецима и свима присутним, нарочито истакавши дугогодишње старатеље цркве: др Зорку Милић, њеног брата Михаила Машановића, Тамару Симоњенко, Бранка Радуловића и старатеља из млађе генерације Ненада Милинковића, председника Црквеног одбора.
У завршном делу програма су гости давали прилоге за обнову храма. Сакупљено је преко 85.000 долара.
У недељу свету архијерејску Литургију служио је епископ Митрофан са гостујућим свештеницима и надлежним парохом. После Литургије, Коло српских сестара је послужило ручак у Црквеној сали. Епископ Миторфан је честитао њујоршкој парохији јубилеј и похвалио рад и пожртвованост Одбора и старатеља цркве на организацији и унапређењу духовног живота парохије, на помоћи пострадалима од поплава и активностима обнове и уређења улазног дела у канцеларију.

Извор: СПЦ/Источноамеричка епархија

Pin It on Pinterest

Share This