Select Page

Један је за нама, а на многим вековима је да протекну. У часима стваралаштва, молитвених сабрања, слављењу живота… Слава колубарских јунака безвремена је и незаборавом овенчана. Брдо Грађеник њихове су кости посветиле. Баш као и крсна Спаситељева смрт Голготу. За крст часни и слободу златну, хиљаде бранилаца отаџбине штедро је даривало животе. Аустро- угарска сила сломљена је, а мудри Војвода Мишић златне странице српске историје исписао. Место војевања у чувеној Колубарској бици- прекретници Првог светског рата Господ је посветио. Потомци храбрих солдата препознали су промисао и, у славу Тројединог Бога и част предака, одлучили да храм спомен-костурницу подигну. Храм посвећен Светим Мученицама Вери, Нади и Љубави и мати им Софији, светитељкама које чија имена симболизују врлине, које красе српски народ и војску од Светога Саве и светородних Немањића.

На празник Светог Великомученика Артемија, 2.11/20.10. Лета Господњег 2014., темеље цркве у Кадиној Луци, засеоку Грађеник, осветио је Епископ ваљевски Г. Милутин, уз саслуживање епархијског свештенства и свештеномонаштва и појање обреновачког Црквеног хора „Свети Јоаким и Ана“. Овим молитвеним чином Епархија ваљевска прославила је стогодишњицу Великог рата и Колубарске битке.

– Данас нас милује сунце јер се радује због потомака оних који су страдали у страшном рату. Одајемо им почаст на најлепши начин – зидајући храм Богу живоме, а у спомен јунацима чији земни остаци овде почивају и које ћемо положити у крипту… Они су живи јер живот је од Господа задат. Са небеса посматрају своје потомке како се моле и дивно чувају сећање на њих. Нека Господ благослови сваки напор који је овде учињен, сваку руку која је овде радила, неимаре, архитекте, оне који су помогли и који ће помоћи ово свето дело. Господ је најзаслужнији за све што имамо овде, али не смемо заборавити ни човека – председника Грађевинског одбора Младена Драшкића, полицајца из Мионице, који је уградио себе у овај храм – беседио је Владика Милутин на свечаности поводом освећења Храма Светих Мученица Вере, Наде и Љубави и мати им Софије на брду Грађеник у селу Кадина Лука, у Општини Љиг.

Пројекат цркве спомен-костурнице дело је угледног архитекте др Предрага Ристића. Њена изградња обавеза је свих нас који у благодатима слободе данас уживамо. Владика Милутин апеловао је на државу и народ да, према могућностима, буду део овог богоугодног подухвата. Јер, да би нам светлије сутра освануло, ваља нам поштовати оне који су слободу сањали.

По завршетку богослужења, приређен је културно-уметнички програм у ком су наступили драмски уметници Петар Божовић и Иван Вучковић, као и Културно-уметничко друштво „Рајац“ из Љига. У литургијском сабрању, поред мноштва верног народа, учествовали су републички министар грађевине и урбанизма Велимир Илић, директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама Милета Радојевић, саветници председника Србије Радослав Павловић и Слободан Симић, представници Војске Србије и друге уважене личности из јавног и политичког живота.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This