Select Page

У недељу 21. по Духовима, 02. новембра 2014. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански господин др Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Светопреображенском храму у Загребу. Митрополиту је саслуживало шест презвитера и два ђакона.
Сабраном народу беседом се обратио Митрополит Порфирије указујући на духовни значај прочитаног текста јеванђелске приче о Сејачу и семену. Добри Сејач је сам Господ. Али, добри сејачи треба да буду и пастири Цркве. Тако да је ова прича упућена свима, читавој пуноћи Цркве, и пастирима и вернима. Господ је обилно бацио семе на све, ту нема дилеме. И Сејач који је бацио и семе које је бачено је добро и савршено, и самим тим, претпоставља се, и плод који рађа би требао да буде добар и савршен. Међутим, какав ће плод бити не зависи само од врлине Сејача и квалитете семена, него зависи и од онога на кога је то семе пало, од тога како је он одговорио на дар Божији, истакао је Митрополит.
Након Литургије свештенство и верници су се окупили  око свог Митрополита у Музеју Српске православне цркве. Утисак је да ови недељни сусрети који започињу евхаристијским сабрањем, а настављају се у простору Музеја непосредним контактом и разговором са Митрополитом, међу вернике уносе духовну радост, пружају утеху и охрабрење. Митрополитове речи увек изнова потичу на промишљање о вери и молитви сваког верника понаособ, али и утичу на изградњу чвршће међусобне повезаности заједнице православних верника који походе храм у Загребу.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска

Pin It on Pinterest

Share This