Select Page

У оквиру отварања ликовне изложбе „Пут сећања“ у част јунака Великог рата, 24. октобра 2014. године, у мионичком Културном центру ђакон Душан Новаковић, иконописац и свештенослужитељ из Ваљева, одржао је предавање са темом „Помаже Бог“, уз осврт на збивања из драматичног периода српске историје 1914-1918. године

Видовданска етика и Видовданско јеванђеље, чији су утемељивачи Свети Сава и Свети Кнез Лазар, део су српског националног бића, слободољубље које не узмиче ни пред једним непријатељем.Због тога Срби нису могли да прихвате аустријски улитиматум те су храбро кренули у борбу за крст часни и слободу златну. Најстрашније је пасти у ропство, а спасења нема без „новог Косова“, свенародне жртве за небеску правду, рекао је ђакон Душан Новаковић.

Хришћански поздрав „помаже Бог“ леп је и узвишен. Насупрот њему, у нашем народу присутна је непримерена употреба, односно вулгаризација имена Божјег, светитеља, творевине… Нажалост, склони су јој представници свих друштвених слојева, без обзира на ниво образовања и старосну доб.

Следовање палој људској природи, гордељубиво уздизање личних способности велика је несрећа јер води одбацивању Спаситеља и спасења.

– Свети Макарије Велики тврдио је да једна врста непомјаника јесу „архикони“ – „философи“ и „богослови пакла“ који су, знајући напамет читаво Свето писмо, по своме умовању готово развратнички повели са собом многе гордељубиве душе. У древним временима имамо јеретике попут Арија, Македонија, Несторија, Оригена… У новије доба ту су зачетници секти протестантске оријентације, као и оних са најдеструктивнијим начином деловања – објаснио је ђакон Новаковић.

Говорећи о институцији духовништва, у временима великих искушења при удару тековина модерне цивилизације, ђакон Душан Новаковић истакао је да је она данас посебно потребна, као и да се савремени духовнички опитни подвиг умногоме разликује у односу на векове иза нас. Истакавши пресудну важност еванђелских црквених заповести за наш живот, о. Душан Новаковић рекао је да се морамо богобојажљиво трудити и не зидати кулу вавилонску од сопственог „ја“, већ у „књизи над књигама“ пронаћи одговоре на сва животна питања. Монах и Хришћанин у свету духовни су борци током целог свог живота, поручио је ђакон Душан Новаковић. Он је своје излагање пред одушевљеном мионичком публиком завршио кратком причом познатог румунског духовника старца Клеопе.

Домаћин вечери, познати позоришни редитељ Мирослав-Ћиша Трифуновић најавио је да ће ускоро ђакон Душан Новаковић одржати предавање о православној уметности, са фокусом на ликовном изражавању, чији је врстан познавалац. То је изазвало огромну радост публике, која је салу Културног центра испунила до последњег места.

Ј. Ј.

Извор: Епархија ваљевска

Pin It on Pinterest

Share This