Select Page

У недјељу, 2. новембра 2014. године, у Копривни, у парохији старомајданској одржан је сабор Св. Висариона Сараја, ова парохија је родно мјесто овог дивног борца за чистоту вјере православне. Прије непуна три вијека (1714. г.) рођен је овај Божији угодник на обронцима мајданских планина.
У храму Светог деспота Стефана /Лазаревића/ и његове Св. мајке кнегиње Милице у монаштву назване Евгенија, Свету литургију служили су протосинђел Варнава (Дамјановић) настојатељ манастира Трескавца, парох оштролучки протојереј-ставрофор Петар Миловац, јереја Алена Марића, парох сански. За пјевницом су појали појци својим умилним гласом узносећи Господу хвалу за овај дан.   У пригодној бесједи, отац Варнава говорио је о значају овог сабора и поштовања Светих Божијих људи какав је био и Свети Висарион, као велики борац за чистоту вере православне у времену зла и напада на род српски коме је припадао овај Свети.
Поздрављајући све присутне, пренио је поздраве и нашег Владике г.Атанасија, који је био спријечен да дође на ово духовно саборовање јер се спремао да посјети наш многострадални народ на Косову и Метохији. Владика је планирао да обиђе стару призренску Богословију у којој је и сам био дуго година професор, те царски град Призрен . Овом приликом молимо нашег Епископа да пренесе наше поздраве и молитве српским страдалницима на Косову и Метохији да знају да смо увијек уз њих у молитви и нади за боље сутра. Домаћин, парох старомајдански јереј Невен Маринковић поздравио је све присутне и захвалио се браћи свештеницима што су својом молитвом увеличали ово саборовање, са жељом да наредне године овај сабор својом молитвом и присуством увелича и наш Епископ г.Атанасије.

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This