Izaberite stranicu

Судски савјет Црне Горе покренуо је испитивање навода протојереја-ставрофора Велибора Џомића, који је раније казао да је министар унутрашњих послова Рашко Коњевић тражио да се изврше безбједносне провјере судија Управног суда како би их дисциплиновао да не доносе пресуде по закону, него да суде по вољи његовог партијског шефа Ранка Кривокапића.
Након објаве те изјаве у „Дану”, судије Уставног суда упутиле су допис у којем су захтијевале провјеру тачности тих Џомићевих навода. У циљу очувања принципа независности и самосталности судова и судија, Судски савјет је од Секретаријата Владе Црне Горе тражио достављање информација са сједнице на којој је донијета одлука о провјери судија.
– Провјера тачности информација тражена је поводом текста „Коњевић притиска судије да суде по Кривокапићевој вољи” казала је за „Дан” Весна Аћимић, директор Секретеријата Судског савјета.
Она је додала да ће тај савјет одлуку у овом поступку донијети када добије тражене информације.
Коментаришући Коњевићеву изјаву да, без обзира на све пресуде Управног суда којима су поништене одлуке МУП-а о одбијању захтјева православних свештеника за одобравање привременог боравка у Црној Гори, тај ресор не може донијети другачију одлуку, с обзиром на „негативно мишљење АНБ-а” о тим лицима, Џомић је оцијенио да се „извањи министар унутрашњих послова” као економиста не разумије у право.
Он прича причу која није правно утемељена. У супротном, његов ресор би доносио законита рјешења, а не незаконита. Може Коњевић да прича шта му год падне на памет, и баш ме брига шта он прича, али је дужан да поступа по закону, а то још увијек није схватио. Недавно је тражио да се врше безбједносне провјере судија Управног суда како би их дисциплиновао да не доносе пресуде по закону, како то иначе раде и служе на понос правди и правосуђу Црне Горе, него да суде по вољи његовог партијског шефа Ранка Кривокапића. Наравно, тај предлог није прошао. Сачекаћемо да видимо да ли ће МУП и даље да игнорише пресуде Управног суда, а нама није тешко да поново идемо пред Управни суд. Умјесто да људски признају грешку и поступе по закону, Коњевић и његови сарадници и даље траже начин да свештеницима крше људска права, што се уредно евидентира у извјештају Стејт департмента о стању људских права у Црној Гори. У тим извјештајима се мој случај, као и случајеви других свештеника, веђ трећу годину третира као примјер кршења људских права, изјавио је раније Џомић.
Влада је на иницијативу МУП-а усвојила предлог закона о странцима, којим је предвиђено и одобравање привременог боравка по основу обављања вјерске службе. Такве одредбе досад нијесу постојале у актима који регилишу ту област. Џомић је рекао да се због тога тај предлог закона у стручним правним круговима већ назива „свештенички и монашки закон”, јер је првенствено уперен против тих лица.
– Сада су као услов за одобрење привременог боравка свештенику поставили питање евидентираности Цркве или вјерске заједнице код Рашка Коњевића. Наравно, директор Директората МУП-а Абид Црновршанин, који је, судећи према години његовог рођења која је доступна на званичном сајту МУП-а, испунио услове и за старосну пензију, а и даље ради у МУП-у и заузима мјесто млађима, прећутао је ту новину на конференцији за штампу и јавност забавио причом о боравишним олакшицама за власнике некретнина у Црној Гори. А то до сада није било проблематично у тој мјери као питање покушаја прогона свештенства, изјавио је Џомић за „Дан”.
Он наводи да је МУП тај услов до сада постављао као кључни за свештенство и монаштво, иако није постојао у закону, што је констатовао и Управни суд у више десетина пресуда.
Ноторна гпупост
Џомић није желио да коментарише одредбу информације о потреби доношења предлога закона о слободи вјероисповијести, коју је усвојила Влада, у којој је наведено да би требало дефинисати посебну прекршајну одговорност због „присутних злоупотреба у раду вјерских заједница”. Он је кратко оцијенио да се ради о ноторној глупости.
Не би ме чудило да су предложили оснивање инспектората за дјеловање цркава и вјерских заједница, као и постављење инспектора за те послове. Велика би трка била за та намјештења. Мислим да би се Рашко Коњевић ту посебно прославио, а могао би да позове и неког рођака да му помогне, рекао је Џомић.

М. В. П.

Извор: Дан

Pin It on Pinterest

Share This