Select Page

Уништавање хришћанске мањине у Сирији може да води потпуном нестанку хришћана на читавом Блиском Истоку, односно, цивилизацијској катастрофи, изјавио је Патријарх Московски и све Русије Кирил приликом сусрета с врховним муфтијом Сирије Ахмадом Бадредином Хасуном.
То је био први сусрет патријарха Кирила са сиријским духовним лидером, који је био одржан у резиденцији првојерарха у Свето-Даниловом манастиру. „Трагедија Сирије, трагедија Ирака водиле су огромној трагедији хришћанског становништва. Не би било право да се помиње само трагедија хришћана – муслимани такође страдају, и то у много већем броју, међутим, с обзиром на то да је хришћанско становништво мањина у тим земљама, уништавање мањине може да води потпуном нестанку хришћанског присуства на Блиском Истоку, а то је већ цивилизацијска катастрофа, – рекао је патријарх.
Он је истакао да хришћани Сирије нису „увезени однекуд“, већ су пореклом одатле, то је њихова родна груда. Свакако, када се сетимо, како је био организован живот Сирије пре рата, можемо са поштовањем да се сетимо искуства ваше државе у изградњи међуљудских односа – између муслимана и хришћана, додао је првојерарх Руске цркве.
Према мишљењу патријарха Кирила, мировни живот у Сирији је разорен због „мешања спољних снага“. Огромна средства су била упућена ради свргавања легитимне владе, у тој борби су подржавани сви, ко је желео да ратује против сиријске владе, међу њима и најрадикалније страшне снаге, – истакао је шеф РПЦ.
Захваљујући помоћи из иностранства деструктивни покрети су се организовали, према речима патријарха, „у веома опасну снагу, која је данас позната као ИДИЛ, која уништава живот људи у Сирији и Ираку, те реално угрожава мир у овом регину“.
Према подацима РПЦ, у последње времене РПЦ заједно с Руским императорским палестинским православним друштвом прикупила је више од 1 милиона долара и предала тај износ хришћанима и муслиманима Сирије, који страдају у војним сукобима.

Извор: СПЦ/Московска патријаршија

Pin It on Pinterest

Share This