Select Page

У суботу 1. новембра 2014. године, благословом Његовог Преосвештенства Епископа шумадијског Господина Јована, у великој сали Центра за културу Сопот, одржан је девети сабор фрулаша.
Фрулашки сабор је одржан у организацији Црквене Општине сопотске и Центра за културу – Сопот, а покровитељ и овогодишњег фрулашког саборовања је Градска Општина Сопот.
Сабор је отворен интонирањем Светосавске химне коју су заједнички извели сви учесници сабора. Присутнима сепоздравним речима обратио председник Градске Општине Сопот, господин Живорад Милосављевић, истакавши да је циљ ове манифестације очување народне културе и уметности, изразивши велико задовољство што се сваке године пријављује све већи број такмичара из читаве Србије.
У овогодишњем такмичењу учествовало је 41 такмичара из различитих крајева Србије: Крагујевца, Београда, Влашке, Бруса, Жагубице, Брзећа, Александровца, Инђије, Љига и других места. У ревијалном делу програма наступало је КУД “Космај” из Сопота и новоформирани оркестар.
Такмичењу је председавао музички жири у саставу Светлане Азањац (етномузиколога), Наде Замфировић (етномузиколога), Мирјана Закић и Добривоја Тодоровића (професора фруле).
Одлуком поменутог жирија победник у јуниорском делу такмичења је Јован Бургић из Бруса, сениорском: Стефан Димитријевић из Лепенца код Бруса, дуетском: Јана и Богдан Лукић из Крагујевца а специјална награда овогодишњег такмичења припала је најмлађој такмичарки Катарини Пујикиловић (7 година).
На крају програма, водитељ Омер Петојевић најавио је Његоово Преосвештенство Епископа шумадијског Господина Јована и председника Градске Општине Сопот господина Живорада Милосављевића који су уручили победничке награде учесницима у јуниорском, сениорском и дуетском делу такмичења.

Горан Лукић, јереј

Извор: Епархија шумадијска

Pin It on Pinterest

Share This