Select Page

Поводом храмовне славе цркве Светог Петра Цетињског јуче је у Спужу празничну литургију служио протојереј ставрофор и старјешина храма Христовог васкрсења у Подгорици Драган Митровић. У служби су прислуживали свештеници даниловградске парохије, а бројни вјерници упознали су се са подвижничким животом Свегог Петра Цетињског.
Током службе вјерници су се подсјетили и осталих светитеља српске цркве и православне васељене, али наљише се говорило о Светом Петру Цетињском коме је посвећен храм у Спужу.
– Свети Петар Цетињски је својим животом и подвигом, својим постом и молитвом, био свједок Божје благодати. Свети Петар Цетињски се угледао на духовне учитеље цркве Христове и тако је постао најзначајнија личност Црне Горе у свој њеној историји послије Светог Саве Архиепископа и просветитеља српскога. Народу у Црној Гори можда никада није био потребнији Свети Петар као данас, јер угледајући се на њега није тешко препознати све оне који проповиједају лажну вјеру, бесједио је протојереј Митровић.
Пошто се свечана литургија и литија у Спужу поклопила са одржавањем скупа ЛГБТ у Подгорици вјерницима је пренесена порука да никога не треба мрзјети нити осуђивати, али да треба указати на лоша дјела.
– Свако може да се покаје и заслужи царство небеско, тако могу и да ураде сви они који гријеше и стога треба да се молимо не само за себе него и за оне који не мисле као ми како би и они дошли до просвјетљења и пута који води у царство небеско. Због тога треба да се молимо за све људе како они не би радили грешна дјела, поручено је са литургије у Спужу.
Домаћин овогодишње славе био је Радомир Куч, док ће наредне године о храмовној слави бринуту Драган Миличковић.

Иван Милошевић

Извор: Дан

Фото: Архива

Pin It on Pinterest

Share This