Izaberite stranicu

Субота 1. новембар 2014. године био је дан светог сабрања верног народа Барајева и околине у храму Спаљивања моштију Светог Саве. Тога дана Његово Преосвештенство епископ шумадијски Господин Јован служио је свету архијерејску литургију и по древној пракси отаца и учитеља Цркве, у оквиру службе венчао Огњена Козлину теолога из Крагујевца и његову изабраницу Маријану Ђукнић педагога из Београда. Епископу су саслуживали свештеници и ђакони шумадијске и браничевске епархије и митрополије београдско карловачке на челу са архијерејским намесником бељаничким протојерејем-ставрофором Видом Милићем и старешином храма Светог Ђорђа са Бановог Брда протојерејем-ставрофором Славком Божићем.
Владика је у првом делу своје беседе говорио о светој литургији као делу Божијем и делу народа Божијег. Највећа радост за Цркву је света литургија. Она је заједница из које се рађа љубав. Литургија никад није дело појединца већ је она увек дело заједнице. Ако смо тужни дођимо на литургију и радостимо се Господом. Отворимо срце своје на литургији да у њега уђе Господ. Ако смо сујетни, горди непослушни и такви дођемо на литургију у такво срце не може ући Господ. Зато је врло важно да уђемо у литургију чисти да би у нама заживео Господ. Ослободимо се телесних дела и кренимо за духовним делима. Потребно је вољу своју потчинити вољи Божијој кроз веру и љубав. Да би Дух Свети живео у нама неопходна су нам дела духовна јер смо по апостолу Павлу изабрани од овог света.
У наставку је владика појаснио како се брани вера и то пре свега кроз жртву. Ако полажемо себе за другога то је врхунац истинске љубави.
На крају је епископ пожелео младенцима да им Господ подари анђела чувара који ће их руководити у брачном животу. Похвалио је њихов избор да уђу у брачну заједницу кроз свету литургију и позвао верни народ да се и крштава и венчава кроз литургију. Позвао је младенце на непрестану љубав и међусобно праштање. Владика је призвао Господа да младенцима подари снаге у брачној заједници и да им освети њихово постојање али и назначење.
У току литургије причестио се велики број деце и верног народа, а након службе уследила је трпеза љубави за све окупљене на светој литургији.

Извор: Епархија шумадијска

Pin It on Pinterest

Share This