Select Page

Када се упокојио, Свети Петар II је на аманет Светој Тројици предао Црну Гору, а његово виђење је виђење пророка древних, апостолско, које је задобио поред свог стрица Св. Петра Првог, казао је јуче митрополит црногорско-приморски Амфилохије поводом свечане Лучинданске академије коју је приредила Богословија Св. Петра Цетињског. Он је казао да је духовна академија посвећена тројици Христових апостола – Св. Луки, Св. Петру I Цетињском Чудотворцу и Св. Петру II Ловћенском Тајновидцу.
– Велики зналци тајни Божијих и мудраци, зналци су људске природе и њених застрањења, искушења и велики зналци да је Бог онај који побјеђује и да је добро оно које коначно тријумфује у људском животу и историји и да је на том добру саграђен свијет. Добро које је уграђено у свеукупну Божију творевину и добро које је коначни призир свих створења и бића, а посебно људскога. Њих тројица прослављају Св. Тројицу. Када се Петар II
Апостол јеванђелист Лука, по ријечима митрополита, оставио је свједочанство о рођењу, крштењу, преображењу, васкрсењу и вазнесењу Исуса Христа.
– Свједочанство уписано неизбрисивим словима о личности Христовој и збивањима из његовог живота. Свједочанство на коме се темељи, заједно са осталим тројицом јеванђелиста, Црква Христова. Оно што су видјели, чули и опипали, они су посвједочили ријечи живота – казао је он.
Св. Петар I Цетињски Чудотворац носио је, како је казао митрополит, Христов крст и био свједок његове доброте, правде, истине и пута који води у пут вјечни. Св. Петар II, подсјетио је, његов је синовац.
– Њега је он сам изабрао, записавши да се нада да ће бити од посла и од разума. И стварно се то и догодило са Петром Другим Ловћенским Тајновидцем. Живот њих двојице је уткан један уз други и без икакве сумње је онај игуман Стефан из „Горског вијенца“ Св. Петар Први. На основу њега је Петар II описао онај чудесни лик игумана Стефана. Његова мудрост је она коју је он чуо од свога стрица па је онда преточио у лик тог старца игумана Стефана. Не зна се гдје завршава први Петар, а гдје почиње онај други. А владика Раде, који је млад боравио овдје на земљи, а млад се и упокојио, првоваспитан је у дому своме, у страху Божијем, од својих родитеља побожних, а онда васпитан у страху Божијем и мудрости код кољена свога стрица. Суочивши се са дубинама вјере хришћанске, а с друге стране и трагиком свога људскога живота, и при свему томе сачувавши цјеломудрије које је извор сваког истинског богопознања, христопознања и познања истине Божије. И ако је и он био човјек као и сваки други са својим искушењима, што је и записао у својим књигама и писмима, ипак је та цјеломудреност његовог ума и срца оно што је одиграло пресудну улогу у његовом познању Бога и тајне настанка свих свјетова и слова Божијег које је све из ничега створило – казао је митрополит.
Он је казао да „прослављамо онога који је њих прославио и којим су се они прославили – Христа Бога нашега“.
Ректор цетињске Богословије Гојко Перовић казао је да су у прослави славе Богословије учествовали хор из Бара, предавач из Никшића, глумци и гуслари из Подгорице, дјеца вјеронауке са Цетиња.
– Међу нама су и наши драги гости – представници сестринских богословија – Св. Арсенија Сремца из Сремских Карловаца, Кирила и Методија из Призрена, Светог Саве из Београда, а са нама су били и представници богословија из Крагујевца и Фоче. Учинили смо да је наше славље и прослављање Св. Петра Цетињског саборно – рекао је он.

Ана Топаловић

Извор: Дан

[wpaudio url=“http://www.svetigora.com/audio/download/15786/01_11_2014_lucindanska_akademija.mp3″ text=“Тонски прилог Радија Светигора“]

Pin It on Pinterest

Share This