Select Page

У 20. недељу по Духовима, када вршимо помен Светим Оцима Седмог Васељенског сабора, Његово Преосвештенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Саве у Бечу.
Том приликом, по благодати и дару Светога Духа, владика Андреј је произвео у чин ипођакона чтеца Филипа Милуновића, теолога и вероучитеља из Беча. Преосвећеном Владици Андреју саслуживало је свештенство Саборног храма. По прочитаном  јеванђељском одељку о васкрсењу сина Наинске удовице, Епископ Андреј је своме стаду растумачио овај догађај, наводећи и друга два сродна примера из Јеванђеља: васкрсење Јаирове кћери и васкрсење Лазара. Запитао је, позивајући се на Свете Оце Цркве, зашто је Господ васкрсао сва три покојника, и зашто се Господ потресао у себи пред гробом Лазара четверодневног (Јн 11,33.38)? Управо зато што је видео и знао колико је страхота греха и шта је у стању исти да учини од човекове исконске красоте. Ипак, васкрсење је коначан пораз смрти и Господ нам га дарује из своје дивне љубави. Зато су и сви Оци који су учествовали на свим Васељенским саборима Цркве потврдили су православно исповедање о јединству Богочовечанске личности Господа Исуса Христа у Коме познајемо савршенога Бога и савршеног човека, Сина Божјег. Светом Причешћу су приступили многи, деца и одрасли.
После свете Литургије, приређено је послужење у Црквеноопштинској сали где је владика Андреј разговарао са верним народом и одговарао на њихова питања.

Извор: СПЦ/Епархија аустријско-швајцарска

Pin It on Pinterest

Share This