Select Page

Његова Светост Патријарх Тавадрос II  – 118. папа Александрије и Патријарх столице Светог Марка – поглавар Коптске Православне Цркве (дохалкидонске) био је примљен код Његове Светости Патријарха московског и све Русије Кирила 29. октобра 2014. године. Овом посетом је обележена 26-годишњица од последње посете коптског патријарха поч. Шенуде III.
За време разговора у Патријаршији Његова Светост Папа Тавадрос (Теодор) је говорио о великом наслеђу духовног и монашког предања које гаји Руска Православна Црква и овом приликом истакао да ће „сарадња између наших Цркава бити од великог значаја за наш народ и у Египту и у Русији, и биће симбол проактивног јединства пред целим светом“. Два поглавара Цркава размотрили су многа питања, међу којима и савремени друштвени живот, пастирско старање, школовање и етичка питања, притом додирнувши садашња збивања у Египту и Русији.
Поводом ових разговора коптски Епископ Ангелос је напоменуо да је то „био веома позитиван састанак, у духу који захтева сарадњу и продубљивање односа. Били смо сведоци тога како поглавари ових древних и значајних Цркава један поред другога говоре скоро идентичним речима  наде, јединства и сарадње. Ово је само почетак онога што сматрам да ће довести до још дубљих, снажнијих и делотворнијих односа између наших Цркава.“
Пре састанка у Патријаршији Папу Тавадроса и његову коптску делегацију, као и амбасадора Арапске Републике Египта у Москви, примио је руски министар спољних послова Сергије Лавров.
Током свога боравка у Москви коптска делегација ће посетити више цркава и ступити у пастирске односе са коптским верницима у новој земљи.

Извор: СПЦ/ОЦП

Pin It on Pinterest

Share This