Select Page

У петак (31.10.2014.) на празнике Светог Петра Цетињског и Светог апостола јеванђелисте Луке Његово Преосвештенство Епископ далматински Г.Г. Фотије служио је Свету Архијерејску Литургију у манастиру Крки уз свештенство и монаштво Епархије Далматинске.

Након Свете Тајне Причешћа Епископ Фотије обратио се присутнима и са радошћу беседом оживео успомену на два велика богоугодника који се на овај дан празнују. Казујући о њиховим подвизима и раду на распрострањењу православне вере како широм света, тако и на подручју Далмације, он је нагласио њихову важност, те упутио све вернике да следе њихов пример и упркос свим недаћама остану истрајни у својој вери чувајући на тај начин и своје национално наслеђе. Епископ Фотије је подсетио колико је очување традиције битно за Србе на овим просторима и позвао нас да будемо достојни наследници својих славних предака.

На данашњи дан пре петнаест година у Саборној цркви у Шибенику устоличен је Епископ далматински Фотије, те је овом приликом обележен тај јубилеј. Он је истакао да у Епархији далматинској и даље постоји велика потреба за слогом, која је једини пут ка бољем положају народа и обнови епархијских цркава и манастира. Епископ Фотије је најавио да ће следеће године поводом прослављања 400 година од оснивања Богословије Света Три Јерарха епархију посетити Патријарх српски Иринеј и нагласио да је већ сада потребно почети припреме за тај догађај, који ће бити један од најважнијих у Српској православној цркви.

Извор: Епархија далматинска

Pin It on Pinterest

Share This