Izaberite stranicu
Схиархимандрит Андроник«Ако желиш да задобијеш Царство Небеско, омрзни свако земаљско имање, јер ако будеш сластољубив и среброљубив, нећеш моћи да живиш по Богу. »«Ако желиш да вечно спасење буде твоје главно дело, буди у овом свету као туђин и дошљак. »
«Рече Господ: Ко хоће да иде за Мном, нека се одрекне себе, и узме крст свој, и иде за Мном“ (Лк. 9, 23).
И речи које је Мајка Божија упутила преподобном Доситеју: „Немој јести месо, немој пити вино, непрестано се моли и спасићеш се“ (ав.Д.). Рече Господ: „Али на кога ћу погледати? На невољног и на онога ко је скрушеног духа и ко дрхти од Мојих речи“ (66, 2).
«Духовно чедо моје! Спознај себе и биће ти довољно.»
«Убиј у себи страсти гордости, пијанство, убиство, прељубочинство, блуд и содомски грех, среброљубље, частољубље, завист и мржњу према свом ближњем.»
«Монах који се не труди за своје спасење руга се Богу. За монаха би било боље да је иструлио у мајчиној утроби ако не мари за своје звање.»
«Један брат је упитао оца говорећи: ‘Реци нам нешто о спасењу. Иако говориш о њему ми не можемо да задржимо те речи, јер је горка наша земља.’»
«Старац је рекао: ‘За мене је боље понижење са смирењем, него победа с надменошћу.’»
«Брат је упитао аву Макарија: ‘Како да се спасим?’ Старац му је одговорио: ‘Буди као мртвац, попут мртваца немој размишљати ни о увредама од људи, ни о слави – и спасићеш се… Треба избегавати људе, боравити у келији, непрестано плакати због грехова, обуздавати језик и утробу. То је изнад свих врлина.’»
«Немој презирати онога ко је пред тобом, јер не знаш да ли је Дух Божији у теби или у њему. А оним ко је пред тобом називам онога ко ти служи (из патерика).»
«Ако желите да се спасите, избегавајте људе.»
«Ако желиш спасење, чини све што доводи до њега.»
«Пази да не разговараш много са женама, посебно с младима, а немој много ни говорити, само у случају крајње потребе. Немој се превише дружити с младим братом. Чувај очи да не гледаш своје тело кад скидаш одећу. Немој живети на месту на којем си пред Богом згрешио павши у блуд: зато што ће ти на том месту бити тешко да се покајеш. Поштуј ове заповести и спасићеш се.»
«Кренуо је ава Данило с учеником из скита у Тиваиду. Ава Аполос и оци из обитељи су му изашли у сусрет на удаљености од седам попришта од свог манастира. Било их је преко пет хиљада, пали су ничице и лежали на пешчаној равници, попут збора Анђела чекали су старца како би га примили као Христа. Једни су под његове ноге прострли своју одећу, други су простирали своје кукуљице и видело се како лију потоке сузе. Ава Аполос се поклонио старцу седам пута, поздравили су се с љубављу. Браћа су замолила старца да им каже реч спасења. Отац Данило је заповедио свом ученику: «НАПИШИ СЛЕДЕЋЕ: АКО ЖЕЛИТЕ ДА СЕ СПАСИТЕ, ДРЖИТЕ СЕ СИРОМАШТВА И ЋУТАЊА. НА ОВА ДВА ДЕЛАЊА СЕ ТЕМЕЉИ ЦЕО МОНАШКИ ЖИВОТ.»

***

Из књиге «Пример безграничног смирења: Животопис и поуке схиархимандрита Андроника (Лукаша), подвижника Глинске пустиње»
Издање Сретењског манастира, 2014.г. Серија «Подвижници побожности ХХ века»

Схиархимандрит Андроник Лукаш
Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This