Select Page

Председник Румуније г. Трајан Басеску примио је Његово Блаженство Патријарха јерусалимског Теофила III и Његово Блаженство Патријарха румунског Данила у палати Котрочени 25.  децембра 2014. године.

На предлог Патријарха румунског Данила, Председник Румуније одликовао је Патријарха јерусалимског националним орденом „Звезда Румуније“ у степену Великог крста.
Према извештају телевизије Тринита, током састанка је Председник Румуније изразио задовољство на напорима које Јерусалимска Патријаршија улаже како би одржавала дијалог између религија и хришћанских вероисповести на Светим местима.
Патријарх јерусалимски је захвалио на доприносу румунске заједнице Светим местима, без обзира на то да ли су у питању поклоници или сами румунски грађани који живе у Јерусалиму.
„Наша посета се збива у време радикалне политичке и културне еволуције, и на међународном и на локалном нивоу. Ми смо свесни сложеног друштвено-економског стања ствари у Вашој земљи и региону. Иначе, знамо из Ваше последње посете и поклоничког путовања у Израел и у Палестинску државу да познајете превирања у нашем региону, на Блиском истоку, а посебно у Светој Земљи. Тада сте се из личног искуства уверили да је хришћанско присуство на Блиском истоку императив у мултиетничком, мултикултурном и мултирелигијском друштву.
Желимо да изнесемо Вашој пажњи патњу хришћана у овом делу света, што је последица њиховог прогона. С друге стране, хришћанске вредности и моралне норме створиле су и изградиле културни и морални идентитет Ваше земље, чланице Европске уније, тако да хришћанство обликује садашњу друштвено-политичку и религијску структуру Свете Земље, која обухвата Израел, Хашемитско Краљевство Јордан и Палестинску Државу. С обзиром на то да Црква и Држава служе истом циљу, углавном благостању грађана, Црква и Држава морају удружити своје заједничке духовне вредности како би се супроставиле деструктивним силама које прете људском бићу,  створеном по лику свог Творца, Свемогућег Бога“, рекао је Његово Блаженство Патријарх јерусалимски Теофило III.
Патријарх румунски је захвалио Председнику на томе што се ангажовао, током свих ових година, на сарадњи државних институција и Цркве, додајући чињеницу да посета Патријарха јерусалимског Теофила III Румунији много значи за вернике у нашој земљи, потврђујући и на овај начин дубоке историјске и духовне везе које Румунија има са Светим местима.
„Ми настојимо да наставимо  међусобно испомагање. Ми смо захвални Његовом Блаженству на томе што прима наше поклонике у Светој Земљи. Ми ћемо наставити да шаљемо поклонике у Свету Земљу сваке недеље да посете Света места и надахњују се живом вером. Ова поклоничка путовања не смеју да буду тек туристичког карактера, већ   треба да унапређују квалитет црквеног живота“, изјавио је Његово Блаженство Патријарх румунски Данило.
На крају су два Патријарха посетили цркву Успења Матере Божје близу палате Котрочени.

Извор: СПЦ/ОЦП

Pin It on Pinterest

Share This