Select Page
«Шта за мене данас значи Русија? Оно што је увек значила. Русија је земља која тражи свој пут. Управо у њој сам стекао духовно образовање, завршио сам Московску богословску средњу школу и академију. У њој се формирао мој поглед на свет, тамо се коначно формирало моје душевно стање.
С великим поштовањем се односим према Русији, молим се за Русију,» – рекао је Његова Светост Патријарх Илија II одговарајући на питање дописника листа „Росијскаја газета“.
ilia600_default«Разумете, вера је основа свега. Русија и Грузија имају исту веру, али смо се међусобно удаљили. То ме веома жалости. Наше земље једноставно треба да се врате дијалогу. Јер, Грузија је удео Мајке Божије. Политичари покушавају да одвоје наше народе, али им то, хвала Богу, не полази за руком.
Верујем да ће наши народи наћи у себи снаге и мудрости да се зауставе, да се погледају у очи. Оно што нам је заједничко не треба посебно тражити, јер је очигледно. Не смемо више да се удаљавамо, треба једни друге да замолимо за опроштај, да извучемо закључке и да започнемо дијалог.
Једни православци не смеју да бомбардују друге православце. Наши политичари једноставно треба да седну за преговарачки сто и да се договоре. Не може бити другачије. Пренесите Русији моје најтоплије жеље за њеним добром и благостањем.»

Са руског: Марина Тодић

Извор: Православие.ру

Pin It on Pinterest

Share This