Izaberite stranicu

naslovna_240Пропадамо ако не растемо духовно!
Приказ 240. броја „Светигоре“

Богатство јесењих слава прати и учесталост појаве нових бројева „Светигоре“, тако се након мјесец дана на Лучиндан појавио нови, 240. број образника за вјеру, културу и васпитање Митрополије црногорско-приморске. Истога дана када се празнује Свети Лука празнује се и Свети Петар Цетињски чудотворац, а његов наследник попео се на трон владара Црне Горе. Лози Петровића посвећена је бесједа Његовог високопреосвештенства архиепископа цетињског митрополита црногорско-приморског господина Амфилохија „Огњиште светородне лозе Петровића“, изговорена у мају прошле године на Његушима. Утемељење на вјери изор је Његошевих рефлексија, о томе казује проф. др Јово Радош у тексту „Борба као суштаство света у Његошевом песништву“, а о моралној димензији Његошевог дјела бесједи проф. др Ново Вујошевић.
Ова година сва је у знаку великог јубилеја – 100 година од почетка Првог свјетског рата. Тим поводом читате у новој „Светигори“ бесједу почившњег митрополита Антонија Блума изговорену 1988. године „У знак сјећања на пострадале у Првом свјетском рату“, затим предавање Владимира Кршљанина „Православно јединство Србије и Русије – услов спасења света“ са научног скупа „Поуке великог рата (1914-1918) – Русија и Србија историјски савезници“.
У новом броју посвећено је више пажње породици. Свештеник Ричард Рене бави се темом породичног живота у чланку „Непомирљиве разлике“. Свештеник Петар Перекрестов говори о страдању у породичном животу, а Ирина Бергсет износи потресно свједочанство мајке којој су одузели дјецу „Уништење природног пола и породице“. Давањем легитимитета и популарисањем настраних односа подрива се породица, друштво и држава. Поводом геј параде Његова светост патријарх Иринеј дао је саопштење „Парадирајте о свом и трошку својих налагодаваца“.
„Пропадамо ако не растемо духовно“, каже о духовном узрастању познати савремени румунски духовник Јустин Пирву, који се упокојио прошле године. „Никада се ничега не бојте“, читате други дио о исповједничком путу Валерија Гундјајева. Те ријечи испунио је свештеник Владимир Кресљански, чије страдање је повезано са једним чудом светог Серафима Саровског.
Од осталих бројних текстова ту су: други дио о Цетињском манастиру Оливере Балабан; затим текст о историји преноса ћивота светог Арсенија Сремца у 19. и 20. вијеку, поводом годишњице пресвлачења моштију, текст Раја Војиновића „Андрићево разумијевање гусала“, „Повратак светога кнеза“ Миленка Ратковића о Стефану Штиљановићу, биографија новог доктора црквене историје Павла Кондића.
Текстови који говоре о неким актуелним дешавањима јесу: „Чесма на дар роду и завичају на Пашиној Води испод Дурмитора“ , репортажа о проти Михаилу Газиводи који је напунио 100 година живота и 75 година службе, запис о томе како је света Петка подарила једној породици ћерку, о човјекољубљу о коме казује Радмила Тодић Вулићевић, писмо читаоца „Бог је у мене усадио своју малу честицу“. Остале актуелности смјештене су у хронику из свијета, хронику Помјесних цркава, Отачаствене цркве и Митрополије црногорско-приморске.
О посјети и походу митрополита Амфилохија православним светињама Пољске цркве пише протођакон Игор Балабан. А о посјети Русији пише Милана Бабић „Русија између неба и земље“.
Нови број уљепшала је поезија Милуна Крговића.

Славко Живковић

Pin It on Pinterest

Share This